Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Volby: Třebíč složila reparát
Volby: Třebíč složila reparát PDF Tisk Email
Pondělí, 30 Leden 2023 12:27

Zatímco v prvním kole prezidentských voleb v Třebíči zvítězil Andrej Babiš s 35,28% (6 723) hlasů voličů a na druhém místě se umístil Petr Pavel s 32,72% (6 285) hlasů, ve druhém kole se karta obrátila.
Na prvním místě byl Petr Pavel s 57,47% (11 273) hlasů, čímž výrazně přeskočil Andreje Babiše, který získal 42,53% (8 343) hlasů. Babiš dokázal od voličů neúspěšných kandidátů z prvního kola získat pouze něco přes 1 600 hlasů – do úvahy připadají voliči Bašty, Zimy a částečně nevoliči z prvního kola. Petr Pavel byl mnohem úspěšnější. Jak jinak nazvat zisk více než 5 000 nových voličů? Zřejmě pocházejí nejen od nových voličů, ale jistě též od velkého množství příznivců Nerudové (cca 2 500), Fischera (asi 1 200) a Hilšera (500). Protože od „okamurovců“ a „komunistů“ se generál podpory těžko mohl dočkat, zdá se, že mnoha původním voličům Andreje Babiše připadal styl volební kampaně příliš pokleslý a pro druhé kolo změnili drez.

 

Těžko říci, zda Petru Pavlovi pomohla vyšší volební účast, která konvenovala celorepublikovému procentu. Obrovský rozdíl dává tušit, že i při jindy průměrné volební účasti by generál Pavel stejně vyhrál.
Co můžeme od Petra Pavla na Hradě čekat? Jistě slušnou a předvídatelnou domácí i zahraniční politiku. Respektování ducha ústavy a rozsudky soudů. Střídmý projev a rozhodné, ale čestné činy. A tak to má být.

Třebíč si tedy při tomto reparátu prezidentských voleb vedla dobře. Odmítla populizmus, neprůhlednost a lež. Doufejme, že voliči prozřejí i v příštích komunálních volbách. Aby se Třebíč zase stala „městem dobrých přátel“.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 30 Leden 2023 12:31