Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Mladí fyzici přijeli na stáž do Dukovan
Mladí fyzici přijeli na stáž do Dukovan PDF Tisk Email
Pátek, 13 Leden 2023 09:07

Šestice studentů fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Praha se přesunula do Jaderné elektrárny Dukovany na týdenní stáž. Kromě návštěv pracovišť jaderné fyziky se seznámí s provozem chemických laboratoří, ale také zavítají na reaktorový sál nebo strojovnu. Cílem energetiků je zaujmout nejlepší studenty, kteří se zajímají o jadernou energetiku, pro budoucí práci v elektrárně.

Stáže a praxe studentů jsou v posledních letech běžnou součástí provozu elektrárny Dukovany. Vedle vzdělávání studentů ve školách je pro zajištění dostatečného kvalifikovaného množství pracovníků pro budoucí provoz jaderných elektráren důležitá praktická zkušenost a znalost pracovního prostředí. Proto elektrárna Dukovany přímo ve svém areálu aktivně pořádá řadu náborových aktivit, například tzv. Jaderné maturity pro středoškoláky nebo Letní univerzity pro vysokoškolské studenty. Mezi tyto již velmi známé projekty jsou pak zařazovány další, individuální, stáže zájemců o budoucí povolání pod chladicími věžemi.

A právě tři z šestice studentů jsou absolventy Letní univerzity a z toho 2 jsou stipendisty Skupiny ČEZ, kteří od září budou zastávat pozici Reaktorový fyzik. „Stáže se účastní studenti 3. a 5. ročníku. Je to pro ně velmi důležitá praxe, kdy si teoretické znalosti ověří v praktickém fungování provozu jaderného zařízení,“ vysvětluje Linda Navrátilová, specialistka pro nábor Skupiny ČEZ.

Jiří Bezděk