Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Unikátní hudební dílo zazní v Třebíči
Unikátní hudební dílo zazní v Třebíči PDF Tisk Email
Čtvrtek, 29 Prosinec 2022 09:52

Jedinečná možnost poslechnout si legendami opředenou Třebíčskou Jitřní mši se Třebíčanům naskytne na koncertě v kostele Proměnění Páně na Jejkově 30. prosince v 16 hodin.

Tato skladba se poprvé hrála v Třebíči o Vánocích roku 1845, tehdy bez uvedení jména autora. Od té doby skladba několikrát změnila podobu, některé části byly zkráceny a i dokonce hrozilo, že bude celé dílo nenávratně zničeno v kamnech… V dobách své největší slávy bylo autorství mylně přisouzeno Janu Jakubu Rybovi, a tak vznikla báje o zapomenuté kompozici rožmitálského kantora, který v Třebíči nikdy nebyl.

Kdo tedy tuto „třebíčskou Rybovku“ napsal a jak se vůbec dostala do kapucínského kláštera na Jejkově? „Tuto třebíčskou záhadu bezmála Cimrmanovských rozměrů se podařilo rozluštit dlouholetému jejkovskému varhaníkovi, pedagogovi a muzikologovi PhDr. Otmaru Urbanovi“, vysvětluje sbormistr Svatomartinského sboru František Dolíhal.

Autorství tohoto díla Urban přisoudil Josefu Tetínkovi, který působil jako učitelský pomocník na Jejkově a v Přibyslavicích v první polovině 19. století. Sám autor nynější verze mnohé badatele zmýlil sestavením mše ze staršího hudebního materiálu nejméně tří dalších autorů, mezi kterými byl i rožmitálský J. J. Ryba.

 

Objevit tento ztracený klenot třebíčských Vánoc ve své původní zrestaurované podobě nyní můžete na koncertě 99. Třebíčského nokturna, které opět finančně podpořilo Město Třebíč. Zazní mše spolu s výběrem z cyklu #KOLEDY-21 australského skladatele Charlese Norwella v podání Svatomartinského chrámového sboru, orchestru a hostů. Po koncertě čeká na posluchače kromě neodmyslitelného „nokturnového“ pohoštění také doprovodná výstava původních partů a dochovaných historických hudebních nástrojů.

 

Hana Oravcová

 

Aktualizováno Čtvrtek, 29 Prosinec 2022 09:58