Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Policisté se zaměřují na kontroly mysliveckých honů
Policisté se zaměřují na kontroly mysliveckých honů PDF Tisk Email
Úterý, 15 Listopad 2022 00:00

Letos v říjnu jsme v rámci kontrol zjistili u jednoho myslivce přítomnost alkoholu v dechu
Každoročně v podzimních měsících provádějí policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina kontroly na mysliveckých honech. Dnes ráno policisté vyjeli zkontrolovat hony do vesnice Malé, která je součást Brtnice a do obce Kozlov na Jihlavsku. Při kontrole téměř čtyř desítek myslivců jsme dneska nezjistili žádná pochybení. Všichni myslivci se také podrobili dechové zkoušce a ve všech případech byl výsledek dechové zkoušky negativní.
Dohled nad konáním mysliveckých honů budou policisté stejně jako v předchozích letech provádět až do konce letošního roku. V průběhu letošních podzimních kontrol jsme zatím (do 11. listopadu 2022) v našem kraji provedli kontrolu na 24 honech, kde jsme zkontrolovali celkem 487 osob a stejný počet zbraní. Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty zajímá i celkový technický stav střelné zbraně. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu. V letošním roce při jedné z říjnových kontrol honů na Třebíčsku policisté zjistili u jednoho účastníka honu při provádění dechové zkoušky pozitivní výsledek – 0,58 promile alkoholu v dechu. Tento sedmačtyřicetiletý muž navíc při kontrole nepředložil průkaz zbraně. Dopustil se tak dvou přestupků na úseku zbraní a střeliva. Za tato porušení mu policisté uložili na místě pokutu v příkazním řízení ve výši 5 000 korun, zadrželi mu střelnou zbraň a z honu ho vyloučili.
„Zejména kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení,“ upozornila k průběhu kontrol plk. Mgr. Věra Kazatelová, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
V případě, že by policisté v rámci kontroly u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu by v případě, že by se jednalo o přestupek, uložili pokutu v příkazním řízení nebo zjištěné protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu. Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun.
Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních. V případě, že by naměřená hodnota byla vyšší než jedno promile, jednalo by se o trestněprávní jednání – podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Uplynulé dvě lovecké sezóny ovlivnila pandemická situace a platná mimořádná a krizová opatření v souvislosti s onemocněním COVID-19 a z tohoto důvodu se konal v našem kraji nižší počet honů a tomu odpovídal také nižší počet kontrol. Loni jsme zkontrolovali v kraji 75 honů a všechny kontroly byly v pořádku. Jiná situace byla v roce 2020, kdy jsme v souvislosti s mysliveckými hony museli řešit dvě mimořádné události, při nichž došlo ke střelným poraněním dvou účastníků honu. Tyto případy se staly na Jihlavsku při naháňce na divočáky a na Třebíčsku při honu, kdy při střelbě na zajíce zasáhly broky do nohy dalšího účastníka honu. Oba případy jsme prověřovali pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.
Dana Čírtková