Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Cenu města obdrželi Miloslav Kopečný a Patrik Eliáš
Cenu města obdrželi Miloslav Kopečný a Patrik Eliáš PDF Tisk Email
Čtvrtek, 10 Listopad 2022 00:00

U příležitosti 104. výročí vzniku samostatného Československa se v neděli 6. listopadu konal ve foyer divadla Pasáž slavnostní večer s udílením Cen města a následným koncertem. V letošním roce obdržel Cenu města herec Miloslav Kopečný, kterého proslavila zejména role Slepejše ve filmech Bony a Klid a Bony a klid 2, a také druhý český nejúspěšnější hokejový útočník, Patrik Eliáš.

„Pro mě je nejdůležitější, aby Třebíč zůstala pořád krásná a aby tu pořád žili dobří lidé,“ zakončil svoji řeč rodák z třebíčských Nových Dvorů Miloslav Kopečný, který zde začínal hereckou kariéru jako člen ochotnického divadla.
„Děkuji rodičům a svým bratrům, kteří ve mně budovali touhu být lepší než ostatní. Děkuji také Horácké Slavii a všem trenérům, kteří ovlivnili moji kariéru. Do rodného města jezdím každé dva měsíce, na Třebíč prostě nedám dopustit,“ uvedl úspěšný sportovec Patrik Eliáš. Po slavnostním udílení Cen města následoval koncert smyčcového kvartetu YOLO, při kterém si diváci připomněli 51 let britské rockové kapely Queen. V programu nechyběly písně Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Somebody To Love, Don't Stop Me Now, Killer Queen, The Show Must Go On a mnoho dalších.
Miloslav Kopečný je český herec, který se narodil v roce 1944 Třebíči. Ačkoliv odehrál přes 180 rolí, lidé si ho i po letech spojují s postavou Slepejše ve filmech Bony a Klid a Bony a Klid 2. Jeho životem je však divadlo, kterému se věnuje více než padesát let. Miloslav Kopečný pochází z třebíčských Nových Dvorů, kde jeho otec postavil konzervárnu a rodinný dům, který dodnes stojí. Navštěvoval třebíčské gymnázium a začínal zde jako člen ochotnického divadla. Na divadelních prknech se tu potkal společně s Jiřím Pechou nebo Karlem Pospíšilem.
Po absolvování gymnázia vystudoval činoherní herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. První angažmá získal v polovině 60. let jako absolvent JAMU do Východočeského divadla v Pardubicích, v roce 1969 odešel do Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde vystupoval mimo jiné jako Vocilka v Tylově Strakonickém dudákovi. Rok 1989 prožil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, kde hrál například starého Karamazova v Bratrech Karamazových.
Miloslav Kopečný poté hrál na několika pražských scénách. V roce 1993 začal hostovat v pražském Divadle Labyrint i v divadle Pod Palmovkou kde prožil dvacet let.  S tímto obdobím je spojeno mnoho krásných rolí: Polonius v Shakespearově Hamletovi, král v Calderónově Život je sen a další. Následovalo účinkování v inscenacích Kouzelný vrch, Běsi, Maškaráda čili Fantom Opery, Hovory na útěku. Nyní hraje ve dvou komediích Rodina je základ státu a Neperte se, prosím, vás!
Do rodného města Třebíče se stále rád vrací pracovně i soukromě a hrdě se k němu hlásí.
Patrik Eliáš, bývalý český hokejový útočník, se narodil v roce 1976 v Třebíči. Je odchovancem Horácké Slavie Třebíč. Rodák z Třebíče začínal s hokejem v pěti letech. Zdejšímu Elitexu zůstal věrný až do osmé třídy a pak přestoupil do slavné kladenské školy, z níž vzešli mj. Jaromír Jágr či Martin Procházka. V dresu Poldi prošel téměř všemi mládežnickými výběry a v sedmnácti letech si poprvé vyzkoušel start za áčko. Jediná sezóna stačila, aby si talentovaného hráče všimli skauti New Jersey a nabídli mu angažmá v NHL, kam v roce 1995 odešel.
Významnou mírou přispěl k zisku Stanley Cupu pro New Jersey v roce 2000. Dalším úspěchem byl zisk druhého Stanley Cupu o dva roky později. Při výluce NHL v roce 2004 hrál v Česku za HC Znojmo. V sezóně 2013/2014 byl jeho spoluhráčem Jaromír Jágr a dva historicky nejúspěšnější čeští útočníci se sešli v jednom týmu.
Patrik Eliáš odehrál ve své kariéře v NHL 1240 zápasů a nasbíral 1025 kanadských bodů (408 gólů a 617 asistencí). V počtu získaných bodů a vstřelených gólů je mezi Čechy druhý za Jaromírem Jágrem. Ukončení své aktivní kariéry oznámil 31. března 2017.
Patrik Eliáš však nepůsobil jen v NHL. Reprezentoval Česko na zimních olympijských hrách: v roce 2002 v Salt Lake City, v roce 2006 v Turíně, kde získal český tým bronzovou medaili, v roce 2010 ve Vancouveru, a v roce 2014 v  Soči.
Patrik Eliáš je držitelem mnoha ocenění a také vyslancem dobré vůle Českého výboru pro UNICEF.
Irini Martakidisová