Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nový čestný občan Třebíče
Nový čestný občan Třebíče PDF Tisk Email
Úterý, 08 Listopad 2022 00:00

Oldřich Navrátil: Třebíč je pro mne metropolí světa

Touhle větou zahájil Oldřich Navrátil svoji děkovnou řeč poté, co mu bylo starostou a místostarosty Třebíče uděleno v divadle Pasáž Čestné občanství. Slavnostní večer proběhl ve čtvrtek 3. listopadu. Po udělení čestného občanství odehrál Navrátil s herečkou Zuzanou Kronerovou divadelní představení Manželství v kostce.

Starosta Pavel Pacal stručně shrnul Navrátilovu profesní dráhu a společně s místostarosty Milošem Hrůzou, Pavlem Janatou a Pavlem Fraňkem předal Oldřichu Navrátilovi železný klíč od pomyslných bran města, pamětní plaketu a další dárky.

Který kout světa přirostl Oldřichu Navrátilovi k srdci nejvíc? To nám prozradil v rozhovoru:

Která místa na naší planetě máte opravdu rád?

To je jednoznačně Třebíčsko. S kamarádem jsme tady ještě v dobách minulých koupili starý, polorozpadlý mlýn, kde jsme si postavili oba chatu pro celoroční užívání. Jakmile mám chvilku volno, jsem tady. A to jsem byl ledackde ve světě. Projezdil jsem opravdu celou zeměkouli, od Japonska až po Patagonii. Třebíčsko a Třebíč je pro mne záležitostí srdce.

Umíte vařit? Které vaše jídlo vám nejvíc chutná?

No, to musí posoudit jiní. Ode mne mi nejvíc chutnají španělské ptáčky s rýží, ty umím dobře a dělám je často.

Jakou vaši filmovou roli máte nejraději?

Jednoznačně je to otec Vendelín Bajza, v přepisu románu Karla Poláčka Bylo nás pět. Bylo to mimořádné seskupení mimořádných lidí, o mimořádné kvalitě textů není potřeba ani mluvit. Díky režisérovi Karlu Smyczkovi a jeho výběru lidí byla i atmosféra natáčení výborná.

Co si přejete od Ježíška?

Jako každý rok si přeju klid, mír a pohodu. Já totiž nemám rád dárky. Tak jako právě tatínek Bajza v seriálu Bylo nás pět říkal: Jé, to je ale překvapení… no a každý rok dostal bačkory. Já mám rád klid, pohodu, uklizeno, uvařeno, procházku, rodinu.

Irini Martakidisová