Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Stíny 28. února
Stíny 28. února PDF Tisk Email
Pondělí, 28 Únor 2022 08:43

Neměl z vozidla řádný výhled a havaroval

Policisté z integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijali ve čtvrtek 24. února ráno kolem půl osmé oznámení o dopravní nehodě, která se stala v katastru obce Okříšky na pozemní komunikaci silnici II/405. Třiadvacetiletý řidič jedoucí s osobním vozidlem Kia ve směru od Jihlavy směrem na Třebíč neměl řádně očištěné čelní sklo, a proto neměl řádný výhled před sebe. Přejel se svým vozidlem do protisměru a narazil čelně do přední částí vozidla Renault Kangoo, jehož řidička projížděla po silnici ve směru Třebíče na Jihlavu. Při dopravní nehodě se zranili řidiči obou vozidel. Na místě zasahovala zdravotnická záchranná služba a její posádka ošetřila řidiče na místě a řidičku převezla k dalšímu vyšetření do zdravotnického zařízení v Třebíči. Alkohol u řidičů vozidel vyloučily provedené dechové zkoušky na místě dopravní nehody. Při nehodě vznikla hmotná škoda ve výši 60 000 korun. Případ dopravní nehody šetří policisté z dopravního inspektorátu Třebíč.

V této souvislosti znovu upozorňujeme na povinnost, kterou ukládá zákon o provozu n pozemních komunikacích. Díky špatnému rozhledu může řidič snadno přehlédnout chodce, cyklistu či jiné vozidlo, a způsobit tak dopravní nehodu.

Zákon přitom jasně stanoví, že řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. Ovšem na tato slova mnozí šoféři nedbají. Dopravní policisté se o tom znovu přesvědčil při této dopravní nehodě. Někteří řidiči také vyjíždějí a očistí si pouze malou část čelního skla, ale boční a zadní skla nechali zamrzlá. V takových případech mohou policisté řidiči uložit pokutu v příkazním řízení ve výši 2500 korun.

 

Řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu

Policisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijali v pátek 25. února deset minut před šestnáctou hodinou oznámení o dopravní nehodě, která se stala na pozemní komunikaci na silnici III/15239 v katastru obce Myslibořice. Šestadvacetiletý řidič projížděl s motorovým vozidlem Nissan Terrano po silnici III. třídy ve směru jízdy od silnice II/152 směrem do obce Myslibořice. V prostoru pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy a následkem toho vyjel se svým vozidlem vpravo mimo pozemní komunikaci, kde narazil přední částí svého vozidla do vzrostlého listnatého stromu. Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidiče, který byl vozidlem zdravotnické záchranné služby transportován do nemocnice v Třebíči k ošetření. K jinému zranění osob při dopravní nehodě nedošlo. U řidiče policisté na místě dopravní nehody provedli dechovou zkoušku na zjištění alkoholu. Dechová zkouška měla pozitivní výsledek - 2,09 promile alkoholu z dechu. Pozitivní výsledek měla také opakovaná dechová zkouška, kdy naměřená hodnota dosáhla 2,23 promile alkoholu v dechu. Policisté zadrželi řidiči jeho řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na vozidle ve výši asi 50.000 korun. Ve věci dopravní nehody policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dana Čírtková

Aktualizováno Úterý, 08 Březen 2022 09:16