Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Stíny 23. srpna
Stíny 23. srpna PDF Tisk Email
Pondělí, 23 Srpen 2021 05:08

Po nárazu vozidla do stromu zemřel mladý řidič


V neděli 22. srpna před jedenadvacátou hodinou jsme přijali oznámení o dopravní nehodě osobního vozidla, která se stala na Třebíčsku na silnici II/411 v katastru obce Nové Syrovice. Nehoda má bohužel tragické následky – v havarovaném vozidle zemřel teprve osmnáctiletý řidič.

Při prvotním ohledání místa nehody policisté zjistili, že osmnáctiletý řidič jedoucí s motorovým vozidlem Ford Puma projížděl po silnici II/411 ve směru jízdy od obce Dešov směrem k obci Nové Syrovice. Při projíždění levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem a dopravně technickému stavu pozemní komunikace. Následkem toho vyjel s vozidlem vpravo mimo komunikaci, kde se vozidlo v silničním příkopu otočilo na bok a následně střechou narazilo do vzrostlého ovocného stromu. Při dopravní nehodě došlo u řidiče ke zranění neslučitelnému se životem.

K jinému zranění osob při dopravní nehodě nedošlo. U řidiče byla nařízena zdravotní pitva. Policisté na místo nehody přizvali soudního znalce z oboru dopravy a havarované vozidlo z důvodu vyloučení technické závady zajistili ke znaleckému zkoumání. Další okolnosti dopravní nehody jsou předmětem šetření ze strany policistů dopravního inspektorátu Třebíč. Po dobu šetřen okolností nehody a odstraňování jejích následků bylo místo neprůjezdné a řidiči jezdili po objízdné trase pře obce Kojatice a Dědice.

 


Podnapilý řidič způsobil dopravní nehodu


V pátek 20. srpna jsme přijali oznámení o dopravní nehodě, která se stala na Třebíčsku. Dvacetiletý řidič motorového vozidla Audi po předchozím požití alkoholických nápojů usedl za volant a projížděl po silnici II/411 ve směru od obce Dešov na obec Nové Syrovice, kde způsobil kolem sedmnácté hodiny odpoledne v katastru obce Nové Syrovice dopravní nehodu. Prvotním šetřením policisté zjistili, že řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy a při jízdě levotočivou zatáčkou v klesání ve směru své jízdy, vlivem rychlosti a své opilosti uvedl vozidlo do smyku, který již nevyrovnal. Poté vyjel do protisměrné části pozemní komunikace a dále až vlevo za její levý okraj do travnatého silničního příkopu, poté se vozidlo odrazilo a havarovalo v poli. Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku s pozitivním 1,87 promile alkoholu v dechu. Pozitivní výsledek měl také opakovaná dechová zkouška – 1,83 promile alkoholu v dechu. Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidiče, který byl převezen vozidlem zdravotnické záchranné služby do nemocnice v Třebíči. K jinému zranění osob při dopravní nehodě nedošlo. Řidiči policisté na místě zadrželi řidičský průkaz. Při nehodě vznikla hmotná škoda ve výši 50 000 korun.


Zbytkový alkohol a volant


Policisté z obvodního oddělení Hrotovice v rámci běžného výkonu služby kontrolovali v sobotu 21. srpna dopoledne krátce po deváté hodině řidiče osobního vozidla Peugeot 306. Řidič projížděl v obci Kojetice po silnici III/36072 a před místní prodejnou smíšeného zboží ho zastavili a kontrolovali policisté. Policisté řidiče vyzvali k předložení dokladů potřebných k provozu a řízení vozidla. Poté řidiče vyzvali k provedení dechové zkoušky a její výsledek byl pozitivní - 0,67 promile alkoholu v dechu. Pozitivní výsledky měly také opakované dechové zkoušky – naměření hodnoty dosáhly 0,78 a 0,76 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, a nepožadoval lékařské vyšetření spojení s odběrem krve. Přiznal požití alkoholu předchozího dne. Řidiči policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali u další jízdu. Padesátiletý řidič je podezřelý ze spáchání přestupku, který bude ve správním řízení projednávat příslušný správní úřad.

Pokud je výše alkoholu v krvi nižší než jedno promile, pak se řidič dopustí přestupku, který je trestán pokutou 2.500,- Kč až 20.000,- Kč a zákazem řízení motorových vozidel na 6 měsíců až 12 měsíců. Pokud je však výše alkoholu v krvi vyšší než 1 promile, pak se řidič dopustí trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který je možno uložit trest odnětí svobody až na 1 rok nebo peněžitý trest nebo trest zákazu činnosti.


Dana Čírtková

Aktualizováno Pondělí, 30 Srpen 2021 07:07