Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Policejní kontroly na Dalešické přehradě a v jejím okolí pokračují po celé léto
Policejní kontroly na Dalešické přehradě a v jejím okolí pokračují po celé léto PDF Tisk Email
Neděle, 23 Srpen 2020 06:22

„Dělali velké vlny“ a ohrožovali ostatní plavce

Policisté z obvodního oddělení Hrotovice se dnes v rámci bezpečnostního opatření „Bezpečně na vodě“ zaměřili na kontrolu dodržování právních předpisů ze strany osob, které se pohybují na nejrůznějších plavidlech po hladině Dalešické přehrady. Kontroly se dotýkaly také chování rekreantů a dalších osob v bezprostřední  blízkosti vodní nádrže. Velké horko přilákalo k vodě i na vodu velké množství rekreantů. Policisté dnes zjistili jedenáct přestupků a všechny vyřešili uložením pokuty ve správním řízení.

Ve čtyřech případech policisté zjistili, že si rekreanti porušili zákaz vjezdu do lesa a s osobním vozidlem si přijeli až do bezprostřední blízkosti vodní plochy. Ve čtyřech případech porušení týkalo příliš vysoké rychlosti motorových  člunů a skútrů. Vůdci  těchto plavidel, která „dělala velká vlny“, jeli po hladině přehrady ve skluzu, což je zejména v blízkosti břehu zakázané. Tři další neměli u sebe při kontrole průkaz vůdce malého plavidla a potřebné doklady k plavidlu.

Pohyb na vodních plochách a vodních cestách má svá pravidla, proto letošní léto zaměřujeme svoji pozornost na dodržování ustanovení zákona o vnitrozemské plavbě. Z předchozích let máme totiž zkušenost, že uživatelé vodních ploch se neřídí plavebním značením, zvukovými nebo světelnými signály, nemají při sobě při plavbě na plavidle průkaz způsobilosti nebo osvědčení vůdce plavidla, případně provozují přístaviště nebo kotviště bez povolení plavebního úřadu.

Dnešní kontroly na Dalešické přehradě  se zaměřila především na dodržování plavebního řádu, a to zejména ze strany vůdců malých plavidel a dalších osob, které se pohybují na člunech nebo skútrech po vodní hladině. Pravidelné kontrolní akce se realizují na přehradě zejména proto, že loni docházelo k nárůstu přestupkového jednání na vodních cestách, především v rekreační sezóně, která je nyní v plném proudu. Hrotovičtí policisté se v rámci dnešní  akce zaměřili kromě kontroly pohybu plavidel po vodní hladině také na kontrolu dodržování dalších právních norem, které souvisejí s užíváním lesních pozemků a všech ostatních rekreačních ploch kolem přehrady. Patří mezi ně například zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, zákaz stanování mimo vyhrazené stanové plochy. Kontroly se dotýkaly i  parkování vozidel v blízkosti hráze a porušování dalších zákazů v blízkosti vodních toků. Zejména zákaz rozdělávání ohňů je za současných klimatických podmínek velice aktuální. Při dnešních kontrolách prováděli u vůdců plavidel namátkově orientační dechové zkoušky, všechny měly negativní výsledek. Policisté v rámci akce  tentokrát nezjistili žádná protiprávní jednání.

Pravidla plavby pro majitele soukromých plavidel jsou striktně vymezena právními předpisy. Plavební provoz upravuje vyhláška o pravidlech plavebního provozu, ve které jsou upraveny nejvyšší povolené rychlosti. Na Dalešické přehradě je vymezený prostor pro koupání a pohyb plavců ve vodě. S ohledem na ochranu plavců a břehů je povolena rychlost na rozlehlých vodních plochách do vzdálenosti 50 metrů od břehu nebo od vyznačených prostor pro koupání maximálně 10 kilometrů v hodině. Na ostatních vodních cestách do vzdálenosti 25 metrů. Pro většinu plavidel to prakticky znamená plutí ve výtlačném režimu a zákaz jízdy ve „skluzu“.

Většinu zjištěných přestupků, kterých se dopustí vůdci plavidel, policisté vyřeší na místě v příkazním řízení uložením pokuty. Pokud by se přestupek oznamoval Státní plavební správě, tak by za takové jednání hrozila v rámci správního řízení pokuta až do výše sto tisíc korun v případě fyzické osoby, v případě právnické osoby je pokuta za zjištěný přestupek ještě několikanásobně vyšší. Při opakovaném porušení předpisů hrozí provinilci i odebrání příslušného oprávnění vůdce plavidla.

Na Dalešické přehradě budou policejní kontroly pokračovat až do konce léta, protože z hlediska počtu rekreantů se jedná o velice významnou rekreační oblast.

Dana Čírtková