Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Vývoj kriminality na Třebíčsku v prvním pololetí
Vývoj kriminality na Třebíčsku v prvním pololetí PDF Tisk Email
Sobota, 20 Červenec 2019 22:08

Letos došlo v prvním pololetí na Třebíčsku k celkem 610 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo do současné doby objasnit 58 %, což je 354 skutků. Dále zjistili pachatele u 77 trestných činů spáchaných v předchozích letech. Ve stejném období loňského roku došlo k celkem 586 trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 55,3 % případů.

V letošním roce tak došlo ke zvýšení počtu spáchaných trestných činů, zároveň se ale policistům podařilo zvýšit objasněnost. K poklesu došlo v oblasti násilné trestné činnosti a mravnostní kriminality.

K nejvíce trestným činům došlo v prvním pololetí v Třebíči a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Třebíč prověřovali policisté celkem 376 trestných činů, z nichž se podařilo 55,1 % objasnit (vloni to bylo 328 trestných činů s objasněností 52,74 %). Na Hrotovicku došlo v letošních prvních šesti měsících k 70 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 70 % (vloni to bylo 61 trestných činů s objasněností 49,18 %). Na Jemnicku prověřovali policisté 30 trestných činů, z nichž je objasněno 50 % (vloni to bylo 47 trestných činů s objasněností 70,21 %). Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo k 70 trestným činům, objasnit se policistům dosud podařilo 65,7 % (vloni to bylo 79 trestných činů s objasněností 56,96 %). Na Náměšťsku došlo v prvním pololetí k 64 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 57,8 % (vloni to bylo 71 trestných činů s objasněností 60,56 %). Násilná trestná činnost

V prvním pololetí došlo na Třebíčsku k 54 násilným trestným činům, z nich kriminalisté objasnili 77,8 % případů (v loňském roce došlo ve stejném období k 60 násilným trestným činům, z nichž bylo objasněno 65 %, a v roce 2017 jich bylo 63). V letošním roce tak v meziročním porovnání násilná trestná činnost klesla.

V letošním roce prověřovali kriminalisté tři loupeže a všechny objasnili, vloni ve stejném období nebyla žádná. V oblasti násilné trestné činnosti je nejčastěji páchaným skutkem úmyslné ublížení na zdraví, kterých bylo v prvním pololetí spácháno 24, což je o devět více než ve stejném období vloni. Objasněno jich je do současné doby téměř 80 procent. Klesl počet případů nebezpečného vyhrožování, z šestnácti vloni na devět letos, z nichž je sedm objasněno. Policisté prověřovali v prvních šesti měsících letošního roku v oblasti násilné trestné činnosti také dva případy týrání osob žijících ve společném obydlí (což je o čtyři méně než vloni) a dva případy týrání svěřené osoby.

Mravnostní trestná činnost

V šestnácti případech se v prvním pololetí jednalo o mravnostní trestné činy, z nich kriminalisté do současnosti objasnili 62,5 % případů (vloni došlo ve stejném období k 28 mravnostním deliktům).

Majetková trestná činnost

Letos došlo v prvních šesti měsících na Třebíčsku k 160 majetkovým trestným činům. Objasnit se dosud policistům podařilo 30 % z nich (vloni jich bylo v prvním pololetí spácháno také 160, z nichž bylo 30,63 % případů objasněno, předloni došlo k 156 majetkovým trestným činům). Letos je tak počet majetkových trestných činů stejný jako vloni.

Ve dvaatřiceti případech se jednalo o krádeže vloupáním (vloni jich bylo 41), v sedmasedmdesáti o krádeže prosté (vloni jich bylo 62) a 51 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy (vloni jich bylo 57).

Případů vloupání do rodinných domů bylo jedenáct, což je o tři více než vloni. Do rekreačních chat se pachatel za použití násilí dostal v pěti případech, vloni byly dva. Případy vloupání do obchodů policisté prověřovali dva (vloni byly čtyři) a vloupání do bytů bylo jedno.

V kategorii krádeží prostých byly nejčastěji odcizeny věci z různých objektů, těchto případů bylo 25, z nichž policisté objasnili necelou polovinu případů. Krádeží věcí z vozidel bylo letos devatenáct, což je o dvanáct více než ve stejném období vloni. Krádeže jízdních kol byly dvě (vloni šest). Případů odcizení pohonných hmot řešili policisté šest a tři již objasnili, kapesní krádeže byly tři. Do kategorie krádeží prostých patří také krádeže automobilů, kterých bylo osm (vloni jich bylo sedm), objasnit se policistům podařily zatím čtyři případy.

Mezi zbývající majetkové trestné činy patří podvody, kterých bylo v první polovině letošního roku spácháno devatenáct, což je o deset méně než ve stejném období vloni. Dále byly časté přečiny poškození cizí věci, kterých bylo spácháno 22, z nichž policisté objasnili přes 30 procent případů. Dále došlo k osmi případům zatajení věci (vloni byly čtyři) a čtvrtina je již objasněna.

Hospodářská trestná činnost

V první polovině letošního roku došlo k 83 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 56,6 % (vloni došlo také k 83 hospodářským trestným činům s objasněností 56,63 %).

Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchané činy podvod, kterých bylo 27 (vloni jich bylo o tři více). Úvěrových podvodů bylo spácháno 26 (objasněno je 24 případů), šest pachatelů zneužilo cizí platební kartu (objasněny jsou dva případy) a došlo také ke čtyřem zpronevěrám, z nichž jsou již tři objasněny.

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 297 trestných činů se kriminalistům dosud podařilo objasnit 69,7 % případů.

Mezi často páchaný čin patří v této oblasti přečin zanedbání povinné výživy, kterých policisté letos řešili 53, což je o 21 více než vloni. Přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky bylo letos 29, což je o šest více než vloni. Snížil se počet případů výtržnictví, kterých řešili policisté v prvním pololetí 20, vloni jich bylo 42. Dále je častý trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých bylo v prvním pololetí 28, stejně jako o rok dříve. Případů ohrožování výchovy dítěte bylo 24.

Dále byl ve třinácti případech trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou, což je o tři méně než vloni.

Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, v první polovině letošního roku prověřovali kriminalisté v této oblasti 33 trestných činů, což je o 26 méně než vloni.

Jana Kroutilová