Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny V lednu se zvýšil počet dopravních nehod
V lednu se zvýšil počet dopravních nehod PDF Tisk Email
Středa, 06 Únor 2019 00:00

Třináct řidičů usedlo za volant v podnapilém stavu a havarovalo

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřovali v lednu letošního roku 375 dopravních nehod, což je o 54 dopravních nehod více než za první měsíc roku loňského – vyjádřeno procenty jde o nárůst o sedmnáct procent. Při lednových dopravních nehodách jeden člověk zemřel, dvě osoby se zranily těžce a 106 dalších utrpělo lehké zranění. V případě lehkých zranění jde o meziroční nárůst o 14 procent. Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách na vozidlech a ostatním majetku dosáhla částky 24 125 000 korun, což představuje pokles  o 15 procent ve srovnáním s měsícem lednem roku předešlého.

Při nehodě zemřel řidič osobního vozidla

První tragickou nehodu letošního roku jsme řešili v úterý 15. ledna krátce před patnáctou hodinou. Nehoda se stala na silnici I/37 mezi obcemi Ždírec nad Doubravou a Údavy na Havlíčkobrodsku. Osmašedesátiletý řidič osobního vozidla projížděl po silnici ve směru od obce Údavy směrem na obec Ždírec nad Doubravou. Na přímém a rovném úseku komunikace dostal s vozidlem na zasněžené komunikaci smyk, který se snažil vyrovnat, ale to se mu nepodařilo. Poté částečně přejel do protisměru, kde narazil do nákladního vozidla – jednalo se o tahač s návěsem. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění řidiče vozidla, který svému zranění na místě nehody podlehl. Ke zranění jiných osob nedošlo. Při dopravní nehodě došlo k poškození obou vozidel a převáženého nákladu. Na vozidlech byla odhadnuta škoda na 180 000 korun. Policisté provedli u řidiče nákladního vozidla dechovou zkoušku s negativním výsledkem. U řidiče osobního vozidla byla nařízena pitva.

V lednu letošního roku jsme v našem kraji zadokumentovali celkem 13 dopravních nehod, na kterých mělo účast 16 chodců. Jeden chodec se při nehodě těžce zranil a dalších 15 chodců bylo zraněno lehce. Z celkového počtu 375 dopravních nehod se ve 101 případech jednalo o střet vozidla s lesní zvěří.

V měsíci lednu jsme při vyšetřování 13 dopravních nehod zjistili, že řidič byl pod vlivem alkoholu a jeden řidič byl pod  vlivem omamných a psychotropních látek.  Ve většině případů se jedná o hladiny vyšší než jedno promile, v některých případech dokonce o hladiny vyšší než dvě nebo také tři promile alkoholu v dechu. Řidiči proto musí počítat v nadcházejícím období s mnohem častějšími policejními kontrolami, a to na silnicích všech tříd. Policisté se v rámci běžného výkonu služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích budou zaměřovat na kontroly zejména motorizovaných účastníků silničního provozu, zda neusedali za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek.

Řidič byl v podnapilém stavu a od nehod ujel

Policisté na integrovaném operačním středisku přijali úterý 15. ledna krátce po sedmnácté hodině oznámení o dopravní nehodě, která se stala v Polné na Husově náměstí na křižovatce silnic II/351 a II/348. Řidič vozidla Škoda Fabia jel ve směru jízdy od ulice Havlíčkova k ulici Palackého a nedal přednost v jízdě vozidlu Seat Ibiza. Došlo ke střetu obou vozidel. Při nehodě se nikdo nezranil. Pravděpodobný viník dopravní nehodě z místa dopravní nehody odjel, aniž by zastavil a věc nějak řešil. Řidiče se podařilo policistům vypátrat a ztotožnit. U řidiče provedli policisté dechovou zkoušku, jejíž výsledek byl pozitivní - 1,64 promile alkoholu v dechu. Při opakovaném měření byla naměřena hodnota 1,69 promile alkoholu v dechu a při třetím měření hodnota 1,85 promile alkoholu v dechu. Řidiče policisté vyzvali k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, čemu se dobrovolně podrobil. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. U řidičky druhého vozidla byla provedená dechová zkouška negativní. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na havarovaných vozidlech ve výši 21 000 korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opilý muž naboural tři zaparkovaná vozidla

V sobotu 19. ledna v nočních hodinách – kolem půl jedné - přijali policisté na integrovaném operačním středisku Krajského ředitelství policie kraje Vysočina oznámení o dopravní nehodě, která stala v Kostelci. Šestadvacetiletý řidič osobního vozidla Volvo V70 se přo jízdě  nechoval dostatečně opatrně a  ohleduplně a  nejel při pravém okraji komunikace. Vyjel s vozidlem vlevo do protisměru, kde narazil přední částí vozidla do přední části zaparkovaného vozidla Škoda Octavia. Vozidlo Škoda Octavia bylo následně odraženo do dalšího zaparkovaného vozidla Škoda Octavia, a to bylo odraženo do dalšího zaparkovaného vozidla Škoda Octavia. Ke zranění osob nedošlo. Policisté provedli u řidiče dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem. První odborné vykázalo hodnotou 2,12 promile alkoholu v dechu řidiče. Druhé odborné měření vykázalo hodnotou 2,05 promile alkoholu v dechu řidiče. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožadoval lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Na místě dopravní nehody policisté řidiči zadrželi řidičský průkaz. Na havarovaných vozidlech byla způsobena škoda v celkové výši 160 000 korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opilý řidič dostal smyk a havaroval

V neděli 27. ledna časně ráno, krátce před půl pátou hodinou, vyjížděli policisté z jihlavského dopravního inspektorátu Jihlava vyšetřovat okolnosti dopravní nehody, která se stala na silnici II/351 v katastru obce Brzkov. Dvacetiletý řidič osobního vozidla Škoda projížděl po silnici ve směru jízdy od obce Brzkov k obci Polná. Řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu pozemní komunikace a povětrnostním podmínkám a dostal s vozidlem smyk. Poté pokračoval s vozidlem vlevo do protisměru, kde najel na levou krajnici a pravým bokem vozidla narazil do stromu mimo komunikaci. Při dopravní nehodě řidič utrpěl lehká poranění, se kterými musel být vozidlem zdravotnické záchranné služby převezen do nemocnice v Jihlavě k dalšímu ošetření. Na místě byla s řidičem provedena orientační dechová zkouška, jejíž výsledek byl pozitivní a naměřená hodnota vykázala 1,71 promile alkoholu. Řidič byl před převozem do nemocnice vyzván k provedení lékařského vyšetření s následným krve, kterému se podrobil.

Dana Čírtková