Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Za mřížemi skončili tři distributoři pervitinu
Za mřížemi skončili tři distributoři pervitinu PDF Tisk Email
Úterý, 27 Únor 2018 13:49

Kriminalisté třebíčského územního odboru ukončili minulý týden drogovou trestnou činnost trojice pachatelů, přes které proudilo na Třebíčsko významné množství pervitinu. Dva muže ve věku třiadvacet a třiačtyřicet let a čtyřiadvacetiletou ženu zadrželi, při realizaci zajistili kriminalisté přibližně dvě desítky gramů drogy. Všichni tři zadržení byli obviněni ze spáchání trestného činu, u dvou z nich se jednalo o zvlášť závažný zločin. Oba muži i žena jsou opakovaně soudně trestaní recidivisté, na podaný návrh byli vzati do vazby a všichni tři skončili ve věznici.

Objasnit závažnou trestnou činnost a dopadnout tři distributory pervitinu se třebíčským kriminalistům podařilo na základě jejich velmi dobrého operativního šetření. Odhalování drogových deliktů patří mezi dlouhodobé priority kriminalistů a pátrání po pachatelích, kteří se jich dopouštějí, věnují maximální úsilí. Také v tomto případě operativní šetření a vlastní získávání poznatků přivedlo kriminalisty k trojici, která na Třebíčsko dovážela pervitin a drogy distribuovala dalším lidem. Minulý týden vyústilo prověřování v realizaci, při níž byli zadrženi dva muži a žena. Zákrok proběhl v úterý 20. února po jedné hodině odpoledne na dvou místech. Staršího z mužů zadrželi kriminalisté v domě v obci na Náměšťsku, mladšího muže a ženu v Třebíči na ulici Velkomeziříčská, kde jela dvojice ve vozidle. Všechny tři zadržené odvezli kriminalisté na oddělení policie, kde byli umístěni do policejních cel. Žena měla u sebe sáček a injekční stříkačku, ve kterých byl pervitin, drogy vydala. Další bílou krystalickou látku kriminalisté nalezli a zajistili při prohlídce vozidla. Pervitin byl v automobilu ukrytý na různých místech.

Všechny zajištěné drogy budou podrobeny zkoumání na odborném policejním pracovišti.

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání všech tří zadržených. „Třiadvacetiletý muž a o rok starší žena, oba z Třebíčska, byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekla npor. Mgr. Miluše Vostalová, zástupkyně vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodala, třiačtyřicetiletý muž z Vyškovska byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Oba muži spáchali trestný čin ve spolupachatelství a ve formě účastenství.

Všichni tři obvinění jsou opakovaně soudně trestaní recidivisté. Mladší z mužů a žena se v minulosti již dopustili také drogové trestné činnosti, muž byl vloni v létě odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do ledna příštího roku, žena byla odsouzena vloni v říjnu a zkušební doba jí měla skončit na konci roku 2020, přesto se oba v poměrně krátké době po vyslechnutí rozsudku u soudu začali opět dopouštět další drogové trestné činnosti. Sami jsou dlouhodobými uživateli drog.

Oba muži a žena jsou obviněni z toho, že distribuovali pervitin dalším lidem. Drogy si obstarávali na různých místech České republiky. Pervitin oba muži a žena většinou prodávali, někdy drogu dalším lidem předávali zdarma nebo ji poskytli k další distribuci. Pervitin distribuovali zejména v Třebíči, dále v okolí města a obcích na Náměšťsku. Drogu předali zájemcům v desítkách případů. Poslední zásilku drog si chtěli pro distribuci a svoji potřebu opatřit v úterý 20. února. Všichni tři se domluvili, shromáždili peníze a třiadvacetiletý muž se ženou odjeli s vozidlem VW Golf do Jihomoravského kraje pervitin koupit, nazpátek si vezli přibližně dvacet gramů pervitinu. Po jedné hodině odpoledne přijeli do Třebíče a na ulici Velkomeziříčská jejich závažnou drogovou trestnou činnost ukončili při zákroku policisté.

Na všechny tři obviněné podal policejní komisař státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na jejich vzetí do vazby. Soud rozhodl o vzetí obou mužů a ženy do vazby, poté všechny tři obviněné policisté eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za spáchaný zvlášť závažný zločin hrozí třiadvacetiletému muži a o rok starší ženě trest odnětí svobody až na deset let. Třiačtyřicetiletý muž může být za spáchaný přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy potrestán až pětiletým trestem odnětí svobody.

Jana Kroutilová