Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Kriminalisté překazili vyděračům plánovanou loupež
Kriminalisté překazili vyděračům plánovanou loupež PDF Tisk Email
Čtvrtek, 22 Červen 2017 05:57

Ozbrojené pachatele zadrželi těsně před činem policisté ze Speciální jednotky Dukovany

Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina za asistence policistů ze Speciální jednotky Dukovany zadrželi uplynulý týden ve středu ve večerních hodinách dva nebezpečné a ozbrojené pachatele, kteří naplánovali a chystali se provést loupežné přepadení podnikatele, o kterém se domnívali, že má v trezoru ve své firmě uloženou větší částku finančních prostředků. Spekulovali o částce ve výši jeden milion korun.

Oba muži po zadržení putovali do policejní cely Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Ve čtvrtek 15. června kriminalisté zahájili jejich trestní stíhání pro dva závažné trestné činy. Oba muži totiž neměli na svědomí jen pokus loupežného přepadení na Chrudimsku, ale také další velmi závažnou trestnou činnost v našem kraji spočívající ve vydírání muže, po kterém požadovali pod různými výhružkami zaplacení částky několika milionů korun. Muži byli obvinění z pokusu trestného činu vydírání a pokusu trestného činu loupeže. Po provedení příslušných procesních úkonů podal vyšetřovatel Krajskému státnímu zastupitelství v Brně - pobočka v Jihlavě podnět k návrhu na vzetí obou obviněných do vazby. Návrh státního zástupce okresní soud ve Žďáru nad Sázavou v pátek akceptoval a oba muži putovali do vazební věznice v Brně. V případě prokázání viny hrozí oběma mužům trest odnětí svobody v trvání pěti až dvanácti let.

Oba pachatelé ve věku osmnáct a šestatřicet let, kteří trvale žijí v Kraji Vysočina, se na území Žďárska dopustili na přelomu loňského a letošního roku velmi závažné trestné činnosti. Muži měli při páchání trestné činnosti přesně rozdělené role. Jeden z nich se vydával pod smyšleným jménem za vymahače pohledávek a pod různými pohrůžkami vydírali muže, po kterém požadovali uhrazení částky ve výši pěti milionů korun za údajně neuskutečněný obchodní kontrakt. Poškozeného muže opakovaně telefonicky kontaktovali, zasílali mu výhrožné textové zprávy a své výhružky neustále stupňovali. Začátkem letošního roku vyděrači požadovanou sumu zvýšili z pěti milionů na deset milionů korun. Vydíraného muže dokonce vylákali na schůzku, kde své výhružky opakovali a muže také fyzicky napadli.

Kriminalisté v rámci šetření zjistili, že se pachatelé snaží opatřit si finanční prostředky jinou trestnou činností. Vytipovali si podnikatele na Chrudimsku a naplánovali jeho přepadení. Domnívali se, že by mohli loupeží získat částku jeden milion korun, kterou si chtěli rozdělit. Jeden z pachatelů přepadení naplánoval a druhý jej měl provést s pistolí a pepřovým sprejem. Loupežnému přepadení ale kriminalisté zabránili a za pomoci policistů ze Speciální jednotky Dukovany, kteří provedli zákrok, ozbrojeného muže zadrželi bezprostředně před činem. Krátce poté byl zadržen i druhý z pachatelů.

K případu v současné době, vzhledem k jeho závažnosti, nebudeme až do ukončení vyšetřování poskytovat žádné bližší informace.

Dana Čírtková