Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Tři oběti dopravních nehod
Tři oběti dopravních nehod PDF Tisk Email
Neděle, 12 Březen 2017 00:00

Letos se snížil v Kraji Vysočina počet dopravních nehod o 18 procent

 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřovali od začátku letošního roku do konce února celkem 506 dopravních nehod, což je o 113 dopravních nehod méně než za první dva měsíce loňského roku – vyjádřeno procenty jde o pokles o 18 procent. (srovnání je se započtenými  28 únorovými dny roku 2016, protože měsíc únor měl loni 29 dnů, takže tabulka roku 2016 bude mít odlišný – vyšší - počet dopravních nehod).

 

Při letošních dopravních nehodách tři lidé zemřeli, tři účastníci se těžce zranili a 133 dalších utrpělo lehké zranění. V případě těžkých zranění jde o meziroční pokles o 81 procent, v případě lehkých zranění jde o pokles o 26 procent.  Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách na vozidlech a ostatním majetku dosáhla letos částky 24 942 000 korun, což představuje pokles o 23 procent. Při vyšetřování deseti dopravních nehod policisté zjistili, že  některý z účastníků je pod vlivem alkoholu a dva účastníci byli pod vlivem omamných a psychotropních látek.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod se stále řadí  nesprávný způsob jízdy (90 nehod)  a nepřiměřená rychlost (57 nehod) s nedání přednosti v jízdě (11 nehod).  Na počtu dopravních nehod se nemalou měrou podílí střety vozidel s lesní zvěří.  Od začátku roku do konce února dokumentujeme v našem kraji 42 dopravní nehod  - střetů s lesní zvěří.

Za první dva měsíce letošního roku jsme v našem kraji dokumentovali celkem 19 dopravních nehod s účastí 22 chodců. Jeden chodec byl při nehodě usmrcen a jeden byl těžce zraněný, zbývajících dvacet chodců bylo zraněno lehce. Čtyři dopravní nehody se staly na přechodu pro chodce a šest nehod se stalo v nočních hodinách, tedy za snížené viditelnosti. V této souvislosti je zapotřebí znovu připomenout, že od 20. února loňského roku je v účinnosti novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tato novela kromě jiného přináší novou povinnost pro chodce. Jde o povinnost užití reflexního prvku při nedostatečné viditelnosti.

Jde o povinnost, která výrazně přispěje ke snížení rizik střetů osob s vozidly na místech, která jsou nedostatečně osvětlena a zároveň na nich chybí chodník. Užitím reflexního prvku nebo oděvního prvku s reflexními doplňky se dosáhne významného zviditelnění chodce, přičemž tím dojde k větší bezpečnosti pro všechny účastníky silničního provozu. S reflexními prvky je chodec vidět až na vzdálenost 200 metrů, takže řidič má možnost adekvátně zareagovat. Reflexní prvek umístěný na viditelném místě musí mít od soboty každý chodec, který se bude za snížené viditelnosti pohybovat po pozemní komunikaci, na níž není chodník ani veřejné osvětlení.

Dana Čírtková