Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Silvestr a příchod Nového roku bez větších problémů
Silvestr a příchod Nového roku bez větších problémů PDF Tisk Email
Pondělí, 02 Leden 2017 07:43

Oslavy související s koncem roku a příchodem Nového roku se v Kraji Vysočina obešly bez mimořádných událostí a ve všech městech a obcích kraje proběhly v poměrně poklidné atmosféře. Nepřijali jsme žádné oznámení, které by se týkalo poranění při používání zábavní pyrotechniky ani žádné oznámení o případném požáru, který by souvisel se zábavní pyrotechnikou.

Za uplynulých čtyřiadvacet hodin přijali policisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina celkem 98 nejrůznějších oznámení, která museli operační důstojníci řešit. Od půlnoci se také výrazně zvýšil počet telefonátů, které měly na svědomí podnapilé osoby. Noční volání se nejčastěji týkala rušní nočního klidu v souvislosti s používáním zábavní pyrotechniky, a také různých fyzických napadání a drobných potyček mezi podnapilými osobami. Pro službu konající policisty na integrovaném operačním středisku bývá silvestrovská služba vždy mimořádně náročná, neboť většina volajících jsou osoby pod vlivem alkoholu, které často používají vulgární výrazy, policisty také často urážejí a velice obtížně dokážou formulovat důvodu svého volání. Přesto musí policisté dokázat rychle vyhodnotit závažnost oznámení a zareagovat tak, aby nedošlo v případě ohrožení zdraví nebo životů lidí k prodlení.

V průběhu Silvestra a Nového roku policisté v našem kraji umístili na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě celkem pět osob. Většinou se jednalo i případy, kdy podnapilé osoby v místě svého bydliště napadali ostatní členy domácnosti. Ti pak žádali cestou linky tísňového volání 158 od policistů, aby jim pomohli a proti podnapilé osobě zakročili.

Za uplynulých čtyřiadvacet hodin jsme dokumentovali devět dopravních nehod, které si vyžádaly jedno lehké zranění. Ve většině případů se jednalo o střety vozidel s lesní zvěří.

Při nehodě se řidička lehce zranila

Policisté z dopravního inspektorátu Třebíč vyjížděli vyšetřovat okolnosti dopravní nehody, která se stala 31. prosince kolem půl jedné odpoledne na silnici I/23 v v katastru obce Vladislav. Sedmatřicetiletá řidička osobního vozidla značky Škoda Octavia Combi projížděla po silnici I/23 ve směru od obce Vladislav k obci Náměšť nad Oslavou. Nechovala se dostatečně ohleduplně a ukázněně a nepřizpůsobila rychlost jízdy zejména stavu a povaze místy namrzlého povrchu pozemní komunikace. Následkem toho při průjezdu mírnou levotočivou zatáčkou dostala s vozidlem smyk, který nevyrovnala. Poté vyjela vlevo mimo komunikaci, kde havarovala do přilehlého silničního příkopu. Při nehodě se řidička lehce zranila a byla na místě ošetřena výjezdem zdravotnické záchranné služby. Ke zranění jiných osob při nehodě nedošlo. Policisté provedli u řidičky dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Při nehodě vznikla škoda ve výši 50 000 korun. Na vozidle byly použity zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu. Další okolnosti dopravní nehody šetří policisté z DI Třebíč.

Pátrání po ženě mělo šťastný konec

Policisté integrovaného operačního střediska přijali na Silvestra v odpoledních hodinách kolem půl čtvrté oznámení o pohřešování ženy z obce na Třebíčsku. Rodina se o čtyřicetiletou ženu důvodně obávala, a to zejména vzhledem k jejímu zhoršenému zdravotnímu stavu. Operační důstojník do místa jejího trvalého bydliště a do okolí vyslal dostupné policejní hlídky. Současně jsme provedli prověrku autobusových a vlakových nádraží v okolí, a také prověrku zdravotnických zařízení s negativním výsledkem. Ženu se krátce pi půl páté odpoledne, tedy hodinu po přijetí oznámení, ještě před vyhlášením pátrání, podařilo vypátrat v nedalekém okolí místa bydliště. Vzhledem k jejímu špatnému psychickému stavu byl na místo přivolán vyžádán lékař a žena byla převezena do zdravotnického zařízení k hospitalizaci.

Cestou z oslavy žena se ztratila

Policisté z obvodního oddělení z Moravských Budějovic pátrali na Nový rok časně ráno po šestadvacetileté ženě, která slavila příchod Nového roku v obci na Třebíčsku. Kolem půl jedné v noci odešla z místa silvestrovské oslavy neznámo kam. Oznámení o jejím pohřešování jsme přijali na lince tísňového volání 158 krátce před půl druhou hodinou ranní. Na místo byla vyslána nejbližší policejní hlídka. Policisté ženu vypátrali do hodiny po oznámení, tedy krátce před půl třetí hodinou ranní, a to necelý kilometr za obcí, ve které probíhala zmíněná oslava. Na místo z důvodu klimatických podmínek, kdy se venkovní teplota pohybovala několik stupňů pod nulou a způsobila u ženy podchlazení, policisté přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Zasahující lékař ženu na místě vyšetřil a neshledal známky zranění ani jiné důvody pro její hospitalizaci. Policisté provedli u ženy dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem, kdy naměřená hodnota mírně překročila jedno promile alkoholu v dechu. Ženu policisté předali rodinným příslušníkům.

Dana Čírtková