Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality
Konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality PDF Tisk Email
Pátek, 28 Říjen 2016 00:00

Před dvěma týdny se v kongresovém sále Krajského úřadu Kraje Vysočina konala šestá mezinárodní konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality, která propojila odborníky z řad Policie České republiky, specialisty z oblasti prevence a vzdělávání, informačních a komunikačních technologií, státní, soukromé i neziskové sféry a další odborníky pracující s dětmi a mládeží, zejména preventisty a sociální pracovníky. Konferenci pořádal Kraj Vysočina ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie kraje Vysočina a také Policejní akademií České republiky v Praze.

Konferenci zahájil ve čtvrtek 13. října hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek a ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Radek Malíř, kteří nad ní převzali záštitu. Záštitu poskytl konferenci také doc. JUDr. Mgr. Josef Salač, Ph.D., rektor Policejní akademie České republiky. Mezi hosty patřil vrchní vládní rada a státní tajemník Úřadu vlády České republiky Ing. Petr Špirhanzl, který na konferenci přednesl také přednášku na téma „Problematika šikany na školách dle nejnovějšího výzkumu České školní inspekce“. Program dvoudenní konference zahrnul široké spektrum vysoce aktuálních patologických jevů v online prostředí vztahujících se k dětem a mladistvým. Hlavními tématy byly právní aspekty, trendy a eliminace kybernetické kriminality a vzdělávání, výzkum, prevence a strategie kybernetické a informační bezpečnosti.

Jednotlivé příspěvky se zaměřily například na právní postavení a pravomoci škol, orgánu sociálně právní ochrany dětí a policie při řešení a postihování elektronického násilí mezi žáky i namířeného proti pedagogickým pracovníkům a spolupráce těchto subjektů. Diskutována byla také trestně právní úprava jevů spojených s online patologií a trestní odpovědnost mladistvých pachatelů internetové kriminality i jejich zákonných zástupců, možnosti prevence těchto negativních jevů a způsoby pomoci obětem kyberkriminality.

Při konferenci přednášeli zástupci Policie České republiky, Policejní akademie České republiky, městských úřadů, České školní inspekce, provozovatelé internetových služeb, zástupci neziskových organizací a další specialisté. Vystoupili také policisté ze zahraničí.

Čtvrteční blok přednášek zahájil doc. RNDr. Josef Požár, CSc., děkan fakulty bezpečnostního managementu, Policejní akademie České republiky v Praze přednáškou zaměřenou na kybernetické hrozby a jejich trendy v bezpečnostním managementu. Až do odpoledních hodin pak vystoupilo se svými příspěvky celkem dvanáct dalších odborníků. Posluchači vyslechli přednášky s názvy: „Kybernetická bezpečnost v organizaci, její zranitelnost a následky“, „Možnosti realizace prevence před nástrahami virtuálního světa u mládeže v podmínkách Slovenské republiky“, „Mládež a vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti“, „Chování uživatelů v prostředí sociálních sítí“, „Láska až za hrob“, „Důvěra v kyberprostoru se nevyplácí“, „Nezletilý pachatel kyberkriminality v praxi kurátora pro děti a mládež“, „Kyberkriminalita z pohledu orgánu sociálně právní ochrany dětí“, „Rizika sociálních sítí“, „Elektronická bezpečnost – pohled policie, vybrané aktuální problémy informační kriminality v Kraji Vysočina“, „Průzkum veřejného mínění o názorech obyvatel Kraje Vysočina na kriminalitu, prevenci kriminality a kyberkriminalitu“ a „eBezpečnost v Kraji Vysočina“.

Bohatý program odborných přednášek pokračoval pro návštěvníky konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality také v pátek. Úvodní příspěvek přednesl vrchní vládní rada a státní tajemník Úřadu vlády České republiky Ing. Petr Špirhanzl. Během dopoledne se vystřídali další řečníci s přednáškami na téma „Systém řízení bezpečnosti informací na krajském úřadě“, „Projekt Kraje pro bezpečný internet“, „Pokročilé kybernetické hrozby – kdo je tady vlastně hacker?“ a „Jak lépe zabezpečit rodinné soukromí on-line.“ Představen byl také pilotní interaktivní výukový modul „Digitální stopa“ Národního centra kybernetické bezpečnosti.

Další informace ke konferenci lze nalézt na internetových stránkách Krajského úřadu Kraje Vysočina: www.kr-vysocina.cz/ebezpecnost/konference. Konference byla vysílána také online. Konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality je zveřejněna dále na internetových stránkách Policejní akademií České republiky v Praze:

www.polac.cz/g2/view.php?aktualit/konfer_vysoc/konfer_vysoc.html

Jana Kroutilová