Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny „Dušičky“ jsou za dveřmi
„Dušičky“ jsou za dveřmi PDF Tisk Email
Čtvrtek, 27 Říjen 2016 08:35

Dávejte si pozor na silnicích i na své cennosti

S příchodem podzimu jsou neopomenutelně spojeny i „Dušičky“. V letošním roce připadne významný den Památka zesnulých na středu druhého listopadu. Státní svátek 28. října vychází na předchozí pátek a víkend se nám tímto o jeden den prodlouží. Mnozí z nás toho využijí a uctí památku svých zesnulých příbuzných a známých o několik dnů dříve.

Policisté v tomto období zvýší dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu nejen na silnicích, ale i v okolí hřbitovů a na přilehlých parkovištích. Policejní hlídky se častěji zaměří i na ochranu veřejného pořádku a na zvýšení bezpečnost občanů v rizikových místech, aby pro občany nebyly nadcházející podzimní svátky zbytečným stresem. Značné množství lidí se právě již o tomto prodlouženém víkendu vydá na hřbitovy. Využijí volna, aby zde upravili hroby před zimou, položili věnečky a věnce či zapálili svíčku na památku svých drahých zesnulých.

Policie apeluje na řidiče, aby na svých cestách dbali zvýšené opatrnosti. Na silnicích se objeví častěji i řidiči, kteří nejezdí příliš často, jejich reakce mohou být zpomalené a jízda nejistá a nepředvídatelná.

Ostatní by měli být za volantem více ohleduplní a to nejen k ostatním řidičům, ale i k chodcům. V této souvislosti je zapotřebí připomenout novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která stanoví chodcům povinnost, při pohybu mimo obec za snížené viditelnosti a to po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Za nesplnění povinnosti dané novelizovaným zákonem lze uložit blokovou pokutu až 2 000 korun. Vhodným umístěním reflexních prvků na svém oděvu zvýší chodci vzdálenost, na kterou jsou viditelní až na 200 m. Tímto dávají ostatním účastníkům silničního provozu více času je zaregistrovat a bezpečně zareagovat.

V tomto období mohou být silnice mokré, namrzlé, pokryté mokrým listím a nejen po ránu se vyskytují husté mlhy. Řidiči by se měli vydat na cestu jen odpočatí a v dobrém zdravotním stavu. Dále je nutné připomenout další důležitou povinnost. Od prvního listopadu musí být vozidlo vybaveno zimním typem pneumatik s hloubkou dezénu nejméně 4 mm v hlavních drážkách, pokud se na pozemní komunikaci bude nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo je lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.

„Dušičky“ však nepřinášejí komplikace a problémy jen na silnicích. Parkoviště u hřbitovů a hřbitovy samotné mohou být v hledáčku zlodějů, kteří využívají nepozornosti a nedostatečné obezřetnosti jejich návštěvníků. Ti by měli mít na paměti, že auto není trezor a nenechávat v něm viditelně odložené mobilní telefony, peněženky, oblečení, kabelky a další cennosti. Automobily jsou nejčastějším terčem zlodějů, kteří navíc vozidlo poškodí a vzniklá škoda se tím navýší.

I když se rozhodnete si své cennosti vzít z auta sebou na hřbitov, nespouštějte je z očí a mějte je neustále pod dozorem. Pokud jdete i jen na malý okamžik pryč, například odnést starou výzdobu do odpadků, pro vodu do vázy nebo pro nářadí na úklid, nenechávejte položenou kabelku nebo své cennosti na okraji hrobů. Zloději jsou rychlí a pohotoví a stačí jim i velmi krátký čas na to, aby se vašich věcí zmocnili.

Pokud se i přesto stanete obětí zlodějů, nahlaste vše co nejdříve policii. V případě vloupání do vozidla na nic nesahejte a zavolejte na tísňovou linku 158.

Lucie Nykodýmová