Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny V pátek policisté kontrolovali hlavně cyklisty
V pátek policisté kontrolovali hlavně cyklisty PDF Tisk Email
Úterý, 09 Srpen 2016 08:12

Policisté při preventivní akci rozdávali cyklistům reflexní prvky a preventivní materiály

Dopravní policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se v průběhu páteční dopravně bezpečnostní akce zaměřovali na různých místech celého našeho kraje na kontroly cyklistů, a to zejména s ohledem na dodržování všech ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Kontroly byly zaměřeny především na stav a výbavu jízdního kola. Policisté kontrolovali zdali cyklisté nejsou pod vlivem alkoholu, Do akce, která měla především preventivní charakter, se zapojili také policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří cyklistům rozdávali nejrůznější reflexní prvky.

Policisté v rámci dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali cellem 123 účastníků silničního provozu, z nichž polovina byli cyklisté. Policisté zjistili celkem 17 přestupků, které vyřešili v blokovém řízení. Pěti přestupků se dopustili cyklisté. Všech pět přestupků cyklistů bylo vyřešeno v blokovém řízení. Dva cyklisté projížděli jednosměrnou ulicí v protisměru, další cyklista jel s jízdním kolem po chodníku a zbývající přejížděli na jízdním kole přes přechod pro chodce a tím ohrožovali přecházející chodce.

Od začátku letošního roku do konce července policisté řešili na silnicích Kraje Vysočina celkem 96 dopravních nehod s účastí cyklistů. Letošní nehody cyklistů se naštěstí obešly bez tragických úmrtí. Při nehodách se sedm cyklistů těžce zranilo a 86 dalších utrpělo lehké zranění. Bez zranění vyvázli z nehody pouze tři cyklisté. Cyklisté letos zavinili celkem 86 dopravních nehod. V jedenácti případech policisté zjistili, že cyklista, který havaroval, usedl na kolo v podnapilém stavu.

Dopravní nehody cyklistů v Kraji Vysočina v roce 2016

(od 1. ledna do 31. července)

celkem

usmrceno

těžce zraněno

lehce zraněno

alkohol

ÚO Pelhřimov

14

0

1

13

2

ÚO Havlíčkův Brod

22

0

5

15

1

ÚO Jihlava

22

0

1

20

1

ÚO Třebíč

21

0

0

21

4

ÚO Žďár nad Sázavou

17

0

0

17

3

DO Velký Beranov

0

0

0

0

0

Celkem

96

0

7

86

11

V létě o prázdninách vyjíždí na kole stále vyšší počet cyklistů. Často ale cyklisté zapomínají na svoji bezpečnost a vyjíždějí na kole bez řádného vybavení, zejména bez osvětlení jízdního kola. Jsou pak rizikem nejen sami pro sebe, ale především pro ostatní řidiče, kteří cyklistu na silnici spatří na poslední chvíli, kdy už bývá často velice obtížně dokázat na vzniklou situaci adekvátně zareagovat.

Pro srovnání přidáváme statistiku loňského roku. Policisté v Kraji Vysočina v roce 2015 šetřili 157 dopravních nehod, na kterých měli účast cyklisté. Čtyři cyklisté loni při dopravních nehodách zemřeli, šestnáct jich utrpělo těžké zranění a 124 cyklistů bylo zraněno lehce. Celkem 114 cyklistů nehodu, kteří měli účast na nehodě, nehodu zavinilo.

Dopravní nehody cyklistů v Kraji Vysočina v roce 2015

(od 1. ledna do 31. prosince)

celkem

usmrceno

těžce zraněno

lehce zraněno

alkohol

ÚO Pelhřimov

20

0

2

16

3

ÚO Havlíčkův Brod

28

0

5

20

8

ÚO Jihlava

32

2

6

24

7

ÚO Třebíč

41

1

1

34

9

ÚO Žďár nad Sázavou

36

1

2

30

3

DO Velký Beranov

0

0

0

0

0

Celkem

157

4

16

124

12

Cyklisté jsou jednou z nejohroženějších skupin účastníků silničního provozu. V případě dopravní nehody dochází v naprosté většině případů ke zranění cyklisty. Ten totiž, na rozdíl od řidiče osobního nebo nákladního vozidla, není chráněn karoserií vozidla ani žádným jiným bezpečnostním prvkem. Jediné, čím cyklista může přispět ke své bezpečnosti, je svou opatrností, důsledným dodržováním pravidel silničního provozu a svým oblečením.

Podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Je vhodné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let.

Riziko dopravní nehody lze také snížit správným vybavením a dobrým technickým stavem jízdního kola. Cyklisté si musí uvědomit, že je musí být v silničním provozu dobře vidět. Policisté proto v rámci výkonu služby kontrolují povinnou výbavu jízdních kol. Funkční brzdy na jízdním kole musí být samozřejmostí. Policisté se často setkávají s jízdními koly, která nejsou vybavena odrazkami a v případě snížené viditelnosti ani předepsaným osvětlením. Tito cyklisté zbytečně hazardují se svým zdravím. Při dopravních kontrolách nebo při šetření dopravních nehod se policisté také setkávají s cyklisty, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Ti si zřejmě neuvědomují, že cyklista je řidič nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50 000 korun.

Dana Čírtková