Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Kriminalisté odhalili pěstírnu konopí
Kriminalisté odhalili pěstírnu konopí PDF Tisk Email
Čtvrtek, 17 Březen 2016 00:00

Kriminalisté třebíčského územního odboru dopadli muže, který si v rodinném domě zřídil pěstírnu konopí. Rostliny pěstoval za účelem získávání marihuany. Při domovní prohlídce kriminalisté kromě rostlin konopí a usušené marihuany zajistili také tablety drogy Extáze a papírky drogy LSD. Čtyřiatřicetiletého muže kriminalisté zadrželi a byl obviněn ze spáchání trestného činu, stíhán je na svobodě.

Případ pro kriminalisty třebíčského územního odboru začal, když na základě operativního šetření zjistili poznatky k muži, který v obci na Náměšťsku vyrábí marihuanu. Prověřování případu vyústilo minulý týden v zákrok, při kterém byl muž důvodně podezřelý ze spáchání drogové trestné činnosti zadržen. Čtyřiatřicetiletého muže policisté umístili do policejní cely. V rodinném domě, kde zadržený muž bydlí, provedli kriminalisté domovní prohlídku. Zjistili, že je v objektu jedna z místností zařízena jako takzvaná indoorová pěstírna konopí. V místnosti byly pěstební stany kompletně vybavené předměty určenými k urychlenému růstu rostlin. Pěstováno zde bylo několik desítek rostlin konopí v různém stádiu růstu. Více než jeden kilogram marihuany kriminalisté nalezli v různých částech domu a přes čtyřicet usušených rostlin nalezli také v půdních prostorech. V domě muž přechovával také více než padesát tablet, zřejmě se jedná o drogy Extáze, a stovku papírků, pravděpodobně drogy LSD.

Pěstírnu konopí, rostliny, marihuanu i ostatní drogy kriminalisté zajistili a budou zaslány k provedení odborné expertízy. V rodinném domě dále nalezli zbraně a střelivo, které zajistili. Zajištěné zbraně i střelivo bude podrobeno odbornému zkoumání.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání čtyřiatřicetiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekl npor. Mgr. Josef Vodák, vedoucí oddělení obecné kriminality s tím, že se jedná o muže, který v minulosti ještě nebyl soudně trestán.

Čtyřiatřicetiletý muž je obviněn z toho, že si v rodinném domě v obci na Náměšťsku zřídil pěstírnu konopí. Nejprve si muž opatřil předměty sloužící k urychlenému pěstování rostlin, které sestavil do plně funkční sestavy. Poté pěstoval rostliny konopí v různých stádiích růstu za účelem získání drogy. Konopí dále sušil a získával z něho marihuanu. Drogu užíval pro svoji potřebu a také ji distribuoval dalším lidem. Muž je obviněn také z toho, že v domě přechovával drogy Extáze a LSD.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Zabývají se také zajištěnými zbraněmi a střelivem, prověří jejich původ, zda s nimi nebyla spáchána trestná činnost a také zda nedošlo k protiprávnímu jednání v souvislosti s jejich držením. Muž není držitelem zbrojního průkazu a shromažďování zbraní a střeliva zdůvodnil sběratelskými účely. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu nedovoleného ozbrojování.

„Za spáchanou drogovou trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let,“ dodal komisař Josef Vodák.

Jana Kroutilová