Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Loni zemřelo při dopravních nehodách pět chodců
Loni zemřelo při dopravních nehodách pět chodců PDF Tisk Email
Neděle, 14 Únor 2016 00:00

Policisté na Vysočině spustili kampaň zaměřenou na bezpečnost chodců

Od soboty 20. února letošního roku vstupuje v účinnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tato novela kromě jiného přináší novou povinnost pro chodce. Jde o povinnost užití reflexního prvku při nedostatečné viditelnosti.

Jde o povinnost, která výrazně přispěje ke snížení rizik střetů osob s vozidly na místech, která jsou nedostatečně osvětlena a zároveň na nich chybí chodník. Užitím reflexního prvku nebo oděvního prvku s reflexními doplňky se dosáhne významného zviditelnění chodce, přičemž tím dojde k větší bezpečnosti pro všechny účastníky silničního provozu. S reflexními prvky je chodec vidět až na vzdálenost 200 metrů, takže řidič má možnost adekvátně zareagovat.

 

Reflexní prvek umístěný na viditelném místě musí mít od soboty každý chodec, který se bude za snížené viditelnosti pohybovat po pozemní komunikaci, na níž není chodník ani veřejné osvětlení. Novelizované ustanovení zní: Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovkyv místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Za nesplnění povinnosti dané novelizovaným zákonem lze uložit blokovou pokutu až 2 000 korun.

Bezpečnost chodců se řadí v Kraji Vysočina mezi priority dopravních policistů. Dopravní policisté a policisté oddělení tisku a prevence proto budou na chodce v dalších týdnech působit především preventivně. Chodce budeme na novelu upozorňovat v rámci běžného výkonu služby a současně budeme rozdávat reflexní pásky a tašky s reflexními prvky.

Kampaň zaměřená na bezpečnost chodců odstartovala v našem kraji dnes v časných ranních hodinách, kdy jsme se zaměřili na chodce nejen v krajském městě, ale také v přilehlých malých obcích v okolí Jihlavy. Policisté chodce oslovovali s informací o nové povinnosti a rozdávali reflexní pásky. Pro chodce z řad seniorů měli policisté připraveny nákupní tašky s reflexními pásy po obou stranách tašky. Bezpečnost chodců se řadí v Kraji Vysočina mezi priority dopravních policistů, proto bude kampaň s názvem „Vidíme se“ pokračovat i v dalších dnech.

Statistiky dopravní nehodovosti v oblasti střetů vozidel s chodcem nejsou v Kraji Vysočina nijak příznivé. V roce 2015 policisté v našem kraji vyšetřovali cellem 119 dopravních nehod, při kterých byl jedním z účastníků chodec. Pět chodců při loňských nehodách zemřelo, šestnáct jich utrpělo těžké zranění a dalších 83 jich bylo zraněno lehce. Pouze dvanáct chodců vyvázlo ze střetu s vozidlem bez zranění. V 17 případech byl chodec - účastník dopravní nehody - pod vlivem alkoholu.

Čtyři z pěti tragických nehod se staly za snížené viditelnosti – tedy časně ráno nebo v podvečer. Tři tragické nehody se staly na vyznačeném přechodu pro chodce – v Pelhřimově, Třebíči a Žďáře nad Sázavou. Dva chodci loni zemřeli při nehodách, které měly podobný scénář. V obou případech šli chodci mimo obec po okraji silnice a projíždějící řidiči je přehlédli. Loni v prosinci zemřela na následky střetu s osobním vozidlem teprve patnáctiletá dívka. Nehoda se stala na silnici u Ledče nad Sázavou. Vyšetřování této tragické nehody není ještě ukončeno, ale s největší pravděpodobností řidič osobního vozidla přehlédl skupinku tří chodců, kteří šli po okraji silnice. Následky nehody byly fatální - dívka na následky těžkých zranění zemřela.

Pravidla pohybu chodců po komunikacích upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Chodec musí užívat především chodníku a tam, kde chodník není, se chodí po levé krajnici nebo co nejblíže při levém okraji vozovky.

Chodci smějí jít v těchto případech nejvýše dva vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou. V této souvislosti je zapotřebí připomenout, že velice důležité pro bezpečnost chodců je, aby byli zřetelně a včas vidět. Zejména za snížené viditelnosti je důležité, aby chodci používali vhodné oblečení s reflexními prvky, které zvyšují jejich viditelnost zejména pro řidiče motorových vozidel, což nyní nově upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích.

Loni se stalo v Kraji Vysočina 40 dopravních nehod přímo na přechodu pro chodce. Chodec je povinen při přecházení vozovky použít přechod pro chodce vždy, když je od něho vzdálen do padesáti metrů. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo. Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na komunikaci se chodec musí přesvědčit, zda může vozovku bezpečně přejít. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče náhlé změnit směr nebo rychlost jízdy. Dále nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Chodec také nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.

 

Dopravní nehody chodců v Kraji Vysočina v roce 2015

(od 1. ledna do 31. prosince)

celkem

usmrceno

těžce zraněno

lehce zraněno

bez zranění

chodci celkem

119

5

16

83

12

na přechodu

pro chodce

40

0

8

23

2

v těsné blízkosti přechodu

pro chodce

2

0

0

0

0

chodec viník

24

0

3

32

4

chodec alkohol

17

0

1

14

2

přecházení mimo přechod

pro chodce

25

1

2

20

2

Dopravní nehody chodců v Kraji Vysočina v roce 2014

(od 1. ledna do 31. prosince)

celkem

usmrceno

těžce zraněno

lehce zraněno

bez zranění

chodci celkem

129

3

19

95

12

na přechodu

pro chodce

33

0

8

23

2

v těsné blízkosti přechodu

pro chodce

0

0

0

0

0

chodec viník

39

0

3

32

4

chodec alkohol

17

0

1

14

2

přecházení mimo přechod

pro chodce

25

1

2

20

2

Dopravní nehody chodců v Kraji Vysočina v roce 2013

(od 1. ledna do 31. prosince)

celkem

usmrceno

těžce zraněno

lehce zraněno

bez zranění

chodci celkem

135

5

33

89

8

na přechodu

pro chodce

38

0

10

27

1

v těsné blízkosti přechodu pro chodce

5

1

1

2

1

chodec viník

39

2

10

25

2

chodec alkohol

15

0

3

12

0

přecházení mimo přechod pro chodce

40

1

10

27

2

 

Dana Čírtková

 

Aktualizováno Sobota, 13 Únor 2016 17:08