Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Třebíčská stopa
Třebíčská stopa PDF Tisk Email
Úterý, 19 Leden 2016 08:39

Kriminalisté dopadli muže, kteří do Jihlavy přiváželi pervitin

Minulý týden zadrželi kriminalisté dva muže důvodně podezřelé ze spáchání drogové trestné činnosti. Zákrok proběhl v Jihlavě na ulici, kam muži přijeli vozidlem. Řidiče a jeho spolujedoucího kriminalisté zadrželi. Jeden z mužů měl u sebe plastovou dózu s bílou krystalickou látkou, kterou kriminalisté zajistili. Oba zadržené poté převezli na oddělení policie a umístili je do policejních cel.

„Provedli jsme prohlídku jiných prostor, jednalo se o vozidlo VW Golf,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. V automobilu kriminalisté nalezli a zajistili další drogy, zřejmě pervitin a marihuanu. Veškerá zajištěná krystalická látka a marihuana budou zaslány na odborné policejní pracoviště k provedení expertízy.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvou mužů. Osmadvacetiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Muž je obviněn z toho, že na různých místech republiky nakupoval pervitin. „Drogu vozil zejména z Ostravy, dále z Brna, Olomouce a okolí těchto měst,“ upřesnil por. Bc. Radim Novák, Dis., komisař oddělení obecné kriminality. Pervitin obviněný muž nakupoval zpočátku v množství kolem deseti gramů, postupně se propracoval až na dávku přibližně trojnásobnou. „Celkové množství, které do Jihlavy přivezl, se pohybuje nejméně kolem dvou stovek gramů,“ dodal policejní komisař. Pro pervitin muž na místo předání jezdil vozidlem, protože ale sám nevlastní řidičské oprávnění, nechával se vozit. Jeho řidičem byl druhý zadržený, osmatřicetiletý muž z Třebíčska. Řidič vozidla o úmyslu svého spolujedoucího, nakoupit v cíli jejich cesty drogu, věděl a při páchání trestné činnosti mu tak pomáhal. Pervitin od něho také dostával, zaplatil buď předem, nebo až po předání pervitinu, a byl za službu zvýhodněn na ceně.

„Nakoupený pervitin poté osmadvacetiletý muž postupně rozprodával,“ řekl komisař Radim Novák s tím, že drogu muž distribuoval dalším lidem zejména na území Jihlavy a okolí, pervitin prodával například také na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku. Pervitin si od něj kupovali muži i ženy, kteří mu platili buď po převzetí drogy, nebo v některých případech předem. Minulý týden obviněný muž nakoupil a přivezl do Jihlavy další více než třicetigramovou dávku pervitinu, jeho závažnou trestnou činnost ale při zákroku kriminalisté ukončili a drogu zajistili.

Osmatřicetiletý muž z Třebíčska byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, kterého se dopustil jako účastník ve formě pomoci. Oba obvinění muži jsou sami uživatelé pervitinu, v minulosti ještě nebyli soudně trestáni. Stíháni jsou na svobodě a případ kriminalisté dále vyšetřují. Za drogovou trestnou činnost hrozí osmadvacetiletému muži odnětí svobody až na deset let. Druhý obviněný muž může být potrestán až pětiletým trestem odnětí svobody.

Jana Kroutilová