Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Víkendová policejní akce
Víkendová policejní akce PDF Tisk Email
Středa, 02 Září 2015 06:33

Prázdninový návrat: 49 dopravních nehod

I když v průběhu uplynulého víkendu na silnicích našeho kraje proběhla dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena především na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu a bezpečný a plynulý návrat z letošních dovolených a prázdnin, policisté museli vyjíždět vyšetřovat celkem 49 dopravních nehod. Víkendové nehody měly bohužel fatální následky – jedna osoba při nehodě zemřela, sedm dalších bylo těžce zraněno a dalších 29 účastníků se zranilo lehce.

Při víkendové akci s názvem „Prázdniny - návrat“ se při silničních kontrolách na dálnici D1 i na silnicích nižších tříd policisté zaměřovali zejména na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti.  Kontrolovali jsme zda-li řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a zdali dodržují všechna pravidla silničního provozu.

Zaměřili jsme se také na kontrolu jestli jsou převážené děti ve vozidlech řádně upevněné v dětských autosedačkách a zda sami řidiči a jejich spolujezdci používají bezpečnostní pásy a mají svá vozidla v řádném technickém stavu.

Do akce se zapojili dopravní a pořádkové policisté, kteří zkontrolovali 1 454 vozidel a zjistili 261 přestupků.  Celkem 252 přestupků vyřešili na místě uložením blokové pokuty v celkové výši téměř 100 000 korun. Devět zjištěných přestupků policisté zadokumentovali a odevzdají je k vyřízení příslušnému správnímu orgánu.  Policisté zjistili v 82 případech, že řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost. V pěti případech policisté zajistili řidiče, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a návykových látek.  Ve dvou případech dechové zkoušky vykázaly hodnoty vyšší než jedno promile a tito řidiči tak čelí podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ve 28 případech kontrolovaných vozidel policisté zjistili, že řidiči nebo spolujedoucí ve vozidlech nepoužili bezpečnostní pásy a v jednom případě nebylo převážení dítě řádně usazeno v dětské autosedačce. Sedmnáct řidičů vyjelo na silnice s vozidlem, které nebylo v řádném technickém stavu.

Dana Čírtková

 

Aktualizováno Středa, 02 Září 2015 06:41