Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Při střetu s autem zemřel včera motocyklista
Při střetu s autem zemřel včera motocyklista PDF Tisk Email
Středa, 05 Srpen 2015 06:41

Letos zahynuli na silnicích Vysočiny při dopravních nehodách tři motocyklisté

Policisté z dopravního inspektorátu Třebíč vyjížděli v úterý 4. srpna večer krátce po půl sedmé na silnici III. třídy mezi obce Výčapy a Horní Újezd na Třebíčsko, kde se stala vážná dopravní nehoda. Podle prvotního oznámení se zde mělo střetnout osobní vozidlo Škoda Octavia s motocyklem značky Suzuki. Následky dopravní nehody jsou fatální. Po střetu na místě zemřel pětadvacetiletý řidič motocyklu.

Oznámení o dopravní nehodě na tísňové lince 158 přijali v 18.21 hodin. Pětadvacetiletý muž z Třebíčska na motocyklu značky Suzuki projížděl po silnici ve směru od obce Výčapy na obec Horní Újezd. Motocyklista nepřizpůsobil rychlost jízdy a při průjezdu pravotočivou zatáčkou ve stoupání  řízení motocyklu nezvládl. Přejel do protisměrné části silnice, kde strhl motocykl na komunikaci. Motocykl vlivem setrvačnosti pokračoval k levému okraji silnice a poté mimo komunikaci na pole, kam dopadl. Tělo motocyklisty narazilo do přední části protijedoucího vozidla Škoda Octavia a zůstalo zaklíněno pod vozidlem.

Při dopravní nehodě došlo k vážnému zranění motocyklisty, který utrpěl poranění neslučitelná se životem a na místě dopravní nehody zemřel. K jinému zranění osob při dopravní nehodě nedošlo. Alkohol u řidiče vozidla Škoda Octavia vyloučili na místě dopravní nehody policisté provedenou dechovou zkouškou. U řidiče vozidla Škoda Octavia byl proveden také orientační test na detekci drog s negativním výsledkem. Případnou přítomnost alkoholu u motocyklisty vyloučí až nařízená zdravotní pitva. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda v celkové výši 40 000 korun. Na místě tragické nehody zasahovaly složky integrovaného záchranného systému, včetně vrtulníku zdravotnické záchranné služby. Policisté v místě usměrňovali provoz a prováděli ohledání a veškerá potřebná šetření. Příčiny a okolnosti tragické dopravní nehody jsou předmětem dalšího šetření.

K rodině zemřelého motocyklisty byl z důvodu jejich špatného psychického stavu vyslán krizový intervent Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, který rodině poskytl nezbytnou psychologickou pomoc. K rodině byly vyslána také zdravotnická záchranní služba.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina od začátku letošního roku do konce července šetřili v našem kraji zatím celkem 76 dopravních nehod, při nichž měli účast motocyklisté – 71 mužů a pět žen. Při těchto dopravních nehodách dva motocyklisté zemřeli, sedm dalších utrpělo těžké zranění a šedesát jich bylo zraněno lehce. Pouze v sedmi případech vyvázl motocyklista z dopravní nehody bez zranění.  Dva motocyklisté – účastníci nehody - byli pod vlivem alkoholu.

Statistika dopravních nehod motocyklistů v období od 1. ledna do 31. července 2015

 

počet nehod

úmrtí

těžká zranění

lehká zranění

ÚO Jihlava

13

0

1

11

ÚO Havlíčkův Brod

13

0

1

11

ÚO Pelhřimov

15

1

1

10

ÚO Třebíč

15

0

1

14

ÚO Žďár nad Sázavou

19

1

3

13

DO Velký  Beranov

1

0

0

1

Kraj Vysočina

75

2

7

60

Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou skončí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty. Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti.

Při jízdě na motocyklu je nutné dbát především zvýšené opatrnosti. Riziko nehody se zvyšuje pokud je na vozovce spadané listí, olejové skvrny, dilatační spáry na mostech nebo je povrch silnice je pokrytý dlažebními kostkami. Tato rizika se zvyšují při nejvýrazněji změně počasí, zejména pokud je povrch vozovky vlhký. Důležité je dokázat dobře reagovat v případě, kdy dochází ke střídání povrchu vozovky - asfalt – beton - dlažební kostky. Je důležité, aby řidiči motocyklů vždy jezdili s rozumem a nikdy nepřeceňovali své síly.

Na silnicích se v dnešní době stále častěji objevují také motocyklisté, kteří nemají zatím vůbec žádnou zkušenost s ovládáním silného stroje, takže velice snadno přecení své síly a výsledkem je pak havárie. Často ale bohužel s tragickými a zcela nevratnými následky.

Dana Čírtková