Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Policisté zkontrolovali v rámci akce TISPOL 1 236 vozidel a zjistili 277 přestupků
Policisté zkontrolovali v rámci akce TISPOL 1 236 vozidel a zjistili 277 přestupků PDF Tisk Email
Úterý, 21 Duben 2015 06:42

Uplynulý víkend se na dálnici D1, a také na ostatních silnicích na území celého Kraje Vysočina, uskutečnila dopravně bezpečnostní akce typu TISPOL, která byla zaměřena na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti. Policisté se při kontrolách zaměřili také na dodržování ostatních povinností vyplývajících ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech.

Do dopravně bezpečnostní akce se zapojilo celkem 94 policistů dopravní a pořádkové policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Policisté v průběhu akce zkontrolovali celkem 1 236 vozidel a zjistili 277 dopravních přestupků, když 269 z nich bylo vyřešeno na místě uložením blokové pokuty v celkové výši 97 636 korun. Osm přestupků bylo předáno k projednání do správního řízení příslušnému správnímu úřadu.

Nejvyšší počet zjištěných přestupků se týkal porušení zákona v oblasti dodržování nejvyšší povolené rychlosti. Policisté zjistili 120 přestupků, kdy řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost při jízdě v obci nebo při jízdě mimo obec, 113 těchto přestupků pak vyřešili na místě uložením blokové pokuty v celkové výši 64 700 korun a sedm oznámili k projednání do správního řízení. Policisté při dopravně bezpečnostní akci nepřistihli žádného řidiče, který by před jízdou požil alkoholický nápoj nebo usedl za volant pod vlivem návykových látek. V 18 případech řidiči nebo jejich spolujezdci nebyli za jízdy připoutání bezpečnostním pásem. Za tyto přestupky v blokovém řízení zaplatili pokuty v celkové výši 3 100 korun. Pětkrát policisté přistihli řidiče, který převážel ve vozidle dítě, které nebylo přepravováno v předepsaném zádržném systému.

Policisty zajímal v rámci dopravně bezpečnostní akce TISPOL také technický stav vozidel.  Při kontrolách byl u 31 vozidel zjištěn nevyhovující technický stav vozidla a jeden řidič vyjelo s vozidlem bez řidičského průkazu. Policisté uložili také sankce řidičům kamionů za porušení sociálních předpisů. Jeden přestupek byl vyřešen uložením pokuty v blokovém řízení, ve druhém případě policisté rozhodli o uložení kauce ve výši 10 000 korun. Tuto kauci uložili řidiči nákladního vozidla, který nedodržel dobu jízdy a stanovené bezpečnostní přestávky.

Dana Čírtková