Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Objasnili krádež knihy z hrobu Otokara Březiny
Objasnili krádež knihy z hrobu Otokara Březiny PDF Tisk Email
Pátek, 06 Únor 2015 09:21

Třebíčským kriminalistům se podařilo objasnit krádež, ke které došlo vloni na hřbitově v Jaroměřicích nad Rokytnou. Pachatel odcizil z hrobu Otokara Březiny kovovou knihu a z jiného hrobu měděnou krychli. Škoda, kterou způsobil, byla vyčíslena na téměř 200 tisíc korun. Policejní komisař zahájil trestní stíhání osmadvacetiletého muže z Třebíčska, který byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů.

Případ pro kriminalisty Územního odboru Třebíč začal, když přijali na začátku loňského září oznámení, že došlo na hřbitově v Jaroměřicích nad Rokytnou ke krádeži. Na místo vyjeli policisté a provedli šetření. Místo činu ohledali, zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu. Prověřování případu převzali kriminalisté oddělení obecné kriminality. Na základě šetření zjistili, že pachatel vnikl do prostoru hřbitova a za použití násilí odcizil z náhrobní desky hrobu básníka a spisovatele Otokara Březiny kovovou plastiku ve tvaru otevřené knihy. Jednalo se o historickou kulturní památku. Dále pachatel z vedlejšího hrobu odcizil z náhrobní desky měděnou součást kovové dekorativní výzdoby. Kriminalisté začali provádět operativní šetření, zjišťovali veškeré podstatné skutečnosti, shromažďovali a vyhodnocovali získané poznatky. Na základě intenzivního prověřování se jim podařilo podezřelého osmadvacetiletého muže vypátrat. Jedná se o opakovaně soudně trestaného recidivistu. Naposledy byl muž odsouzen v dubnu loňského roku, dále byl v roce 2013 odsouzen za jinou majetkovou trestnou činnost k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do roku 2017.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání osmadvacetiletého muže z Třebíčska. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu výtržnictví,“ řekl npor. Bc. Milan Špaček, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality.

Muž je obviněn z toho, že z hrobu Otokara Březiny odcizil kovovou knihu, kulturní památku, a z vedlejšího hrobu měděnou krychli. Odcizené věci ze hřbitova odnesl a poté je rozbil na malé kusy, které následně prodal ve sběrně barevných kovů za částku přes dva tisíce korun. Při prodeji ve sběrně předložil nalezený doklad totožnosti. Peníze muž použil pro svoji potřebu.

Hmotná škoda, která krádeží věcí vznikla, byla vyčíslena na téměř 200 tisíc korun.

Za spáchanou trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let.

Jana Kroutilová