Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Následky novoročních oslav ZNOVU AKTUALIZOVÁNO!
Následky novoročních oslav ZNOVU AKTUALIZOVÁNO! PDF Tisk Email
Čtvrtek, 01 Leden 2015 18:29

Třináct nehod a jedna s alkoholem u řidiče

Policisté vyjížděli na území kraje Vysočina ke třinácti dopravním nehodám, při kterých se tři osoby lehce zranily a v jednom případě policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič požil před jízdou alkohol.

Na Silvestra časně ráno zemřel v Třebíči na následky bodné rány muž

Mimořádnou událost - vraždu - museli policisté řešit na Silvestra časně ráno - tedy 31. prosince 2014. Krátce po druhé hodině ranní jsme na linku 158 přijali oznámení o pobodání muže v Třebíči na Komenského náměstí před jedním z tamních klubů. Podle prvotního oznámení zde mělo dojít k incidentu mezi dvěma muži. Při incidentu byl jeden z mužů těžce poraněn. Po převozu do nemocnice na následky bodného poranění v nemocnici zemřel - jednalo se o šestatřicetiletého muže.

Okamžitě po oznámení vyjely na místo všechny dostupné policejní hlídky a na místě zadrželi podezřelého dvaatřicetiletého muže. Kriminalisté důkladně ohledali místo činu, vyslechli všechny svědky události a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu vraždy. Podezřelého muže umístili do policejní cely. Vzhledem k tomu, že je prověřování případu na samém počátku, nelze k němu v současné chvíli poskytnout žádní bližší informace. Kriminalisté zahájili trestní stíhání dvaatřicetiletého muže, a to pro zločin vraždy. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání deseti až osmnácti let. V současné době stále probíhají úkony trestního řízení.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání a dvaatřicetiletého muže z Třebíče jsme obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání deseti až osmnácti let. Vyšetřovatel případu podal včera státnímu zástupci podnět k vypracování návrhu na vazební stíhání pachatele.  Dnes v dopoledních hodinách se u okresního soudu v Jihlavě konalo vazební jednání a soudce rozhodl o tom, že pachatel bude stíhán vazebně. Policejní eskorta obviněného muže převezla do vazební věznice v Brně.

Oba muži – pachatel i oběť - byli před incidentem v baru jako hosté. K motivu lze uvést pouze to, že útoku nožem přecházela drobná potyčka, která se odehrála mezi pachatelem a obětí v prostoru před barem. Poté pachatel vytáhl nůž a bodnul do oblasti zad šestatřicetiletého muže.

Zda byli oba muži pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných nebo psychotropních látek je předmětem policejního vyšetřování. Stejně tak se v rámci dalšího vyšetřování budou kriminalisté zabývat případnou trestní minulostí pachatele, a také tím, kde se pohyboval před příchodem do baru.

V loňském roce se v Kraji Vysočina jednalo o osmou vraždu. Všechny vraždy se v roce 2014 podařilo kriminalistům objasnit.

 

Pozn. red. Podrobnosti přinesl portál TN.cz.: "Údajně tam zabíjel zpěvák skupiny Masový Wrazi Marek Teplý. Nejprve zpíval o zabíjení, pak sám vraždil. Říká si El Marón (vlastním jménem Marek Teplý) a se svým uskupením Masový Wrazi objíždí Českou republiku a zpívá o mučení, znásilňování a zabíjení. O silvestrovské noci v Třebíči ale přešel od slov k činům."

 

Pyrotechnika naštěstí žádné zranění nezpůsobila

Policisté nemuseli řešit žádné mimořádné události, které by souvisely se zraněním při používání zábavní pyrotechniky. Přijali jsme ale několik oznámení, kdy si lidé stěžovali na nadměrný hluk při používání petard. Dvě oznámení se týkala možné způsobené škody, kterou mohla způsobit pyrotechnika. První případ - policisté z obvodního oddělení v Náměšti nad Oslavou 1. ledna krátce po jedné hodině ranní oznámení, že dosud neznámý pachatel. Zřejmě při používání zábavní pyrotechniky, zapálil nezjištěným způsobem v Náměšti nad Oslavou na pěší zóně u řeky Oslavy dutinu stromu vzrostlé lípy. Ke zranění osob nedošlo. Na místě zasahovala jednotka HZS Kraje Vysočina stanice Náměšť nad Oslavou. Další oznámení, které se týkalo používání zábavní pyrotechniky, jsme přijali dnes ráno od majitele domku v Jihlavě, kterému někdo poškodil pyrotechnikou fasádu domu. Případ policisté šetří.

Pět osob skončilo na protialkoholní záchytné stanici

V průběhu Silvestra a Nového roku policisté umístili na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě celkem pět osob, což je méně než bývalo obvyklé v uplynulých letech. Na linku 158 přijali policisté na integrovaném operačním středisku 1. ledna 2015 v 00:16 minut oznámení od muže, který se měl nacházet v rodinném domku v malé obci u Velkého Meziříčí. Muž uvedl, že silně krvácí a už nechce žít. Podle jeho způsobu komunikace bylo zřejmé, že je pod vlivem alkoholu. Na místo byla vyslána okamžitě policejní hlídka a policisté zjistili, že muž je v silně podnapilém stavu a má popálenou ruku, kdy zranění si způsobil sám o rozpálenou pánev. Muž neustále vyhrožoval, že spáchá sebevraždu. Policisté muže zajistili, jelikož ohrožoval svůj život. Následně policisté muže převezli na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy k vystřízlivění.

Policisté řešili také rvačky a domácí potyčky

Policisté řešili několik drobných rvaček a potyček mezi lidmi na oslavách na různých místech nebo doma v rodinách. Žádná z událostí ale nebyla nijak mimořádná a na vině incidentu byl ve většině případů alkohol v krvi u aktérů rvaček a dalších incidentů.

Dana Čírtková

 

Aktualizováno Pátek, 02 Leden 2015 15:10