Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Prázdniny - více nehod i mrtvých
Prázdniny - více nehod i mrtvých PDF Tisk Email
Úterý, 02 Září 2014 08:00

O prázdninách zemřelo na silnicích Kraje Vysočina čtrnáct osob

V Kraji Vysočina došlo během letošních dvouměsíčních prázdnin celkem k 723 dopravním nehodám, což je o 26 dopravních nehod více ve srovnání s loňskými prázdninami. Tento nárůst představuje tři procenta.

Při dopravních nehodách během letošních prázdnin zemřelo na silnicích Kraje Vysočina celkem čtrnáct osob, což je o pět osob více než za stejné období v loňském roce – vyjádřeno v procentech jde o výrazný nárůst o 56 procent.  Letos bylo v průběhu měsíců července a srpna při nehodách na silnicích Vysočiny dalších 40 osob zraněno těžce (nárůst o 21 procent) a 326 osob se zranilo lehce (nárůst o jedenáct procent). Přítomnost alkoholu v dechu byla při dopravní nehodě zjištěna u 52 účastníků, což představuje navýšení o osm procent. Výše hmotné škody způsobené při letošních prázdninových nehodách byla vyčíslena na 35 532 000 korun – jde o pokles o osm procent. Nejčastější příčinou dopravních nehod o letošních letních prázdninách v Kraji Vysočina byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě.

V rámci běžného výkonu služby budeme zaměřovat svoji pozornost na kontroly řidičů, zdali neusedají za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných nebo psychotropních látek a zdali dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Předběžné výsledky nehodovosti leden – srpen 2014:

V Kraji Vysočina jsme od začátku roku do konce srpna vyšetřovali celkem 2 313 dopravních nehod (pokles o čtyři procenta ve srovnání s rokem 2013). Při těchto nehodách celkem 32 osob zemřelo (nárůst o deset procent), 109 osob bylo těžce zraněno (pokles o čtyři procenta) a 891 bylo zraněno lehce (nárůst o sedm procent). Ve 138 případech jsme zjistili, že některý z účastníků byl pod vlivem  alkoholu  - jde o nárůst o 14 procent. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a na majetku dosáhla částky 126 385 000 korun (pokles o 15 procent).

Dana Čírtková

 

Aktualizováno Úterý, 02 Září 2014 08:15