Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Masívní policejní kontroly budou pokračovat
Masívní policejní kontroly budou pokračovat PDF Tisk Email
Pátek, 22 Srpen 2014 07:44

Policisté zjistili celkem 953 přestupků

V průběhu uplynulého týdne se na silnicích na Kraje Vysočina, včetně úseku dálnice D1,  uskutečnila celostátní dopravně bezpečnostní akce, která trvala od pondělí do neděle a kterou vyhlásil  policejní prezident plukovník Tomáš Tuhý jako reakci ne negativní vývoj na úseku prázdninové dopravní nehodovosti.

Do akce se zapojili policisté dopravní, pořádkové a cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří  měli vedle kontroly dodržování nejvyšší povolené rychlosti vozidel sledovat mimo jiné používání bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů a zaměřit se především na rizikové a méně chráněné účastníky silničního provozu, tedy na chodce, cyklisty a motocyklisty.

V Kraji Vysočina policisté od pondělí do neděle zkontrolovali celkem 6 789 vozidel a zjistili 953 přestupků, z nichž 912 vyřídili na místě uložením blokové pokuty. Dalších 41 oznámili k vyřízení do správního řízení.  Nejvyšší počet zjištěných přestupků, a to 195, se týkal porušení nejvyšší povolené rychlosti, 188 jich policisté vyřešili v blokovém řízení a sedm jich oznámili k vyřízení do správního řízení.

Při kontrolách policisté zjistili sedm podnapilých řidičů, kteří měli v dechu méně než jedno promile alkoholu a dopustili se tak přestupku, tři kontrolovaní řidiči se dopustili přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, neboť jim kolovalo v krvi více než jedno promile alkoholu. Osm řidičů usedlo za volant pod vlivem návykových látek.

Celkem 124 řidičů nepoužilo za jízdy bezpečnostní pásy, šest nemělo děti řádně upevněné v dětské sedačce. Policisté v rámci dopravně bezpečnostní akce zjistili také tři přestupky, kterých se dopustili chodci a dva přestupky, které mají na svědomí cyklisté.  Čtyři dopravní přestupky mají na svědomí motocyklisté – všechny jejich přestupky byly vyřešeny uložením blokové pokuty v celkové výši 1300 korun.

Policisté se v rámci týdenní akce zaměřovali také na technický stav vozidel. Při kontrolách zjistili, že 179 řidičů vyjelo na silnice s vozidlem, které nebylo v řádném technickém stavu a z tohoto počtu pět vozidel vyjelo bez registrační značky.  Dva kontrolovaní řidiči překročili nejvyšší povolenou hmotnost vozidla a osm řidičů vyjelo na placený úsek dálnice D1 bez platné dálniční známky. Dva kontrolovaní řidiči nákladních vozidel porušili sociální předpisy, když nedodrželi dobu jízdy a stanovenou bezpečnostní přestávku. Policisté uložili v rámci provedených kontrol dvě kauce v celkové výši 50 000 korun. Deset řidičů při kontrole nepředložilo doklad o zaplacení pojištění odpovědnosti – povinného ručení.

S dalšími rozsáhlými kontrolami musí řidiči i ostatní účastníci silničního provozu na silnicích Vysočiny počítat také v dalších dnech, a to zejména na konci prázdnin a začátkem září. Akce budou souviset s koncem dvouměsíčních prázdnin a příjezdem většího počtu motoristů z dovolených. Začátek září pak bude tradičně ve znamení nového školního roku a řidiči budou muset vzít na vědomí, že se v silničním provozu začnou objevovat ve větším počtu školáci, a to zejména ve městech, na vesnicích a v okolí škol. A právě chodci bývají po prázdninách nejohroženější skupinou účastníků silničního provozu.

Dana Čírtková