Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Za půl roku na silnicích Vysočiny zemřelo osmnáct osob
Za půl roku na silnicích Vysočiny zemřelo osmnáct osob PDF Tisk Email
Pondělí, 07 Červenec 2014 06:43

V průběhu prvních šesti měsíců letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 1 583 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod snížil o osm procent. Letošní dopravní nehody si vyžádaly již 18 obětí, což je o deset procent méně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkem 67 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje v porovnání s pololetím roku 2013 pokles o 16 procent.

Dalších 562 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červen roku 2013 o čtyři procenta vyšší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 90 825 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 je o osmnáct procent nižší. V 86 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo byl pod vlivem drog. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se zvýšil o 18 procent. Policisté letos dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu – výjimkou nejsou hodnoty přesahující  čtyři promile alkoholu.

Proto policisté Krajského ředitelství policie kraje věnují a v dalším období, zejména letních prázdnin,  budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy. Tyto dvě příčiny se podílely celkem na 1 062 dopravních nehodách. Nedání přednosti v jízdě bylo příčinou 130 letošních nehod,  nesprávné předjíždění se podílelo na vzniku na 39 dopravních nehod.  V pětatřiceti případech pak byla na vině nehody technická závada.

Dana Čírtková