Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Letos zahynul jeden motocyklista
Letos zahynul jeden motocyklista PDF Tisk Email
Úterý, 13 Květen 2014 09:02

I když je letošní motorkářská sezóna teprve na svém začátku, policisté v Kraji Vysočina šetřili od začátku roku do konce dubna celkem šestadvacet dopravních nehod, při kterých měli účast motocyklisté. Jedna dopravní nehoda skončila pro řidiče motocyklu tragicky, tři motocyklisté byli těžce zraněni a devatenáct dalších utrpělo lehké zranění. Ve třech případech policisté zjistili, že řidič motocyklu před jízdou požil alkoholický nápoj. Ve 22 případech byl řidič motocyklu současně viníkem nehody. Při nehodách motocyklistů byli letos zraněni také jejich spolujezdci – jeden těžce a čtyři lehce.

K tragické nehodě motocyklisty došlo v sobotu 29. března pět minut před půl čtvrtou. Nehoda se stala na silnici I/23 u obce Mrákotín v lokalitě u Hamerského rybníka v místě odbočky na obec Dobrá Voda. Šestadvacetiletý řidič motocyklu Honda 600 z Jihlavska  jel po silnici ve směru od Telče směrem na Mrákotín. V prudké pravotočivé zatáčce na horizontu nepřizpůsobil rychlost jízdy, nezvládl svůj stroj a s motocyklem upadl na vozovku přímo pod protijedoucí vozidlo rychlé záchranné služby. Při střetu řidič motocyklu utrpěl těžké zranění, kterému na místě podlehl. V sanitce byla lehce zraněna spolujezdkyně, která byla převezena do nemocnice v Jihlavě. Příčiny a další okolnosti tragické nehody jsou stále předmětem policejního šetření. S největší pravděpodobností ale řidič motocyklu přecenil svoje schopnosti a průjezd prudkou zatáčkou nezvládl.

Teplé jarní počasí láká na silnice tradičně větší počet motocyklistů. S tím by měli počítat nejen samotní motocyklisté, ale také všichni ostatní účastníci silničního provozu. Motocyklisté by měli dbát zvýšené opatrnosti a nepřeceňovat svoje schopnosti zvlášť, když vyjíždějí na silnice po delší zimní přestávce.  Proto policie všechny řidiče motocyklu upozorňuje, aby dbali opatrnosti a řízení motocyklu věnovali zvýšenou pozornost, aby nezpůsobili dopravní nehodu.

Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou končí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty. Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti. Důležitá je přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a vhodné rukavice. Ale ani kvalitní výbava není zárukou bezpečného návratu, zejména pokud nezkušený motocyklista příliš riskuje a pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí.

V průběhu loňského roku šetřili policisté v Kraji Vysočina celkem 161 dopravních nehod, na nichž měli účast motorkáři. Při těchto nehodách pět motocyklistů zemřelo, 18 jich utrpělo těžké zranění a 91 jich bylo zraněno lehce. Ve čtyřech případech policisté při šetření dopravní nehody zjistili, že motorkář požil před jízdou alkoholický nápoj.

Statistiky dopravních nehod motocyklů v období od 1. ledna do 31. prosince 2013

Nehody s účastí motocyklisty

Úmrtí

Těžká zranění

Lehká zranění

Alkohol

Pelhřimov

22

1

3

8

0

Havlíčkův Brod

15

0

1

10

1

Jihlava

49

1

6

28

3

Třebíč

33

1

1

22

0

Žďár nad Sázavou

37

2

7

21

0

DO Velký Beranov

5

0

0

2

0

Kraj  - celkem

161

5

18

91

4

„Při jízdě na motocyklu v jarním období je nutné dbát především zvýšené opatrnosti. Riziko nehody se zvyšuje pokud na vozovce zůstal písek nebo štěrk po zimním posypu nebo po zimní údržbě komunikace.  Důležité je dokázat dobře zareagovat v případě, kdy dochází ke střídání povrchu vozovky - asfalt – beton - dlažební kostky. Velkým rizikem mohou být různé nerovnosti na vozovce a výtluky po zimě, které se správcům komunikace ještě nepodařilo opravit,“ uvedl plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Pro bezpečný návrat motocyklistů z jejich cest je velmi důležité, aby řidiči motocyklů vždy jezdili s rozumem a nikdy nepřeceňovali své síly. Na silnicích se v dnešní době stále častěji objevují také mladí motocyklisté, kteří nemají zatím vůbec žádnou zkušenost s ovládáním silného stroje, takže velice snadno přecení své síly, motocykl nezvládnou  a výsledkem je pak většinou havárie. Často ale bohužel s tragickými a zcela nevratnými následky.

„Na chování motorkářů na silnicích se budeme zaměřovat v rámci dohledu nad silničním provozem v průběhu celého letošního roku. Přesto musíme říci, že postihovat všechny jejich přestupky je nad naše síly," dodává vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Jan Kostečka s tím, že nejčastějším zjištěným přestupkem v případě řidičů motocyklů bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti.

Na sobotu 10. května proto policisté připravili dopravně bezpečnostní akci, která byla zaměřena speciálně na kontroly řidičů motocyklů. Policisté se při ní zaměřili zejména na rychlost a způsob jízdy motocyklů a jejich technickou způsobilost k provozu na pozemních komunikacích.Do akce bylo nasazeno 14 policejních hlídek a tři policisté na motocyklech, akce proběhla v rámci všech územních odborů Kraje Vysočina. Během akce policisté zkontrolovali 76 řidičů, z toho 28 řidičů motocyklů. Policisté zjistili celkem 35 dopravních přestupků, z nichž 32 vyřešili na místě uložením blokové pokuty a 3 oznámili příslušnému správnímu úřadu. Na pokutách vybrali celkovou částku 22600 korun. Během akce uložili také kauci ve výši 6000 korun a to řidiči osobního automobilu cizí státní příslušnosti, kterému v obci, v místě, kde je nejvyšší povolená rychlost 60 km/h, naměřili rychlost jízdy 121 km/h.

Dana Čírtková