Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Makléřka Škorcová míří k soudu
Makléřka Škorcová míří k soudu PDF Tisk Email
Čtvrtek, 08 Květen 2014 20:36

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ukončili vyšetřování rozsáhlého případu zpronevěry a podvodu. Vyšetřovatel případu podal v těchto dnech návrh na podání obžaloby na šestapadesátiletou podnikatelku z Třebíče (Podle zjištění iHoNem.cz se jedná o majitelku realitní kanceláře Alexandru Škorcovou). Pachatelka způsobila svým jednáním škodu v celkové výši 32 000 000 korun a v případě prokázání viny jí hrozí trest odnětí svobody v trvání deseti let. Trestní stíhání ženy je vedeno na svobodě.

Případem, který souvisí s  podnikatelskou činností obviněné ženy, se začali původně zabývat kriminalisté oddělení hospodářské kriminality územního odboru Třebíč, kteří v květnu roku 2012 zahájili úkony trestního řízení a ze zločinu zpronevěry obvinili šestapadesátiletou ženu z Třebíče. V průběhu vyšetřování tohoto případu ale kriminalisté postupně zjistili další nové skutečnosti a současně se jim přihlásili další osoby, které se cítily být poškozeny protiprávním jednáním obviněné ženy. Kriminalisté se všemi těmito poznatky důkladně zabývali a podařilo se jim prokázat, že obviněná žena se dopouštěla zpronevěry opakovaně, a proto se začala způsobená škoda výrazně zvyšovat. Případ si proto k dalšímu vyšetřování převzali kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kterým se podařilo zadokumentovat a obviněné ženě prokázat celkem devatenáct případů zpronevěry s celkovou škodou ve výši 7 650 000 korun.

„Při prověřování dalších poznatků vycházely na povrch další skutečnosti, které jednoznačně svědčily o tom, že se stejná žena dopustila také zvlášť závažného zločinu podvodu, při němž vznikla poškozeným osobám škoda ve výši  převyšující 24 000 000 korun.  Proto jsme v říjnu loňského roku trestní stíhání rozšířili a ženu obvinili také ze spáchání zločinu podvodu, kterého se dopustila v sedmadvaceti případech,“ uvedl další podrobnosti k závažnému případu  kpt. ing. David Musílek,  vrchní komisař odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Obviněná žena se trestné činnosti dopouštěla postupně od roku 2008, ale převážně pak v letech 2010, 2011 a 2012, kdy uzavírala smlouvy o půjčkách a potvrzovala krycí směnky k půjčkám. Kriminalistům se podařilo v průběhu rozsáhlého vyšetřování a dokazování prokázat, že obviněná žena od samého počátku jednala s přímým úmyslem klienty podvést a nikdy nezamýšlela  prostředky ze získaných půjček  klientům vrátit.  Svým jednáním, konkrétně v devatenácti případech zpronevěrou a sedmadvaceti případech podvodem způsobila klientům celkovou škodu ve výši téměř 32 400 000 korun. Žena je stíhána na svobodě. Tento případ patří svým rozsahem a způsobenou škodou mezi nejrozsáhlejší případy zpronevěry a podvodu, které jsme v našem kraji vyšetřovali a které má na svědomí jediná osoba.

Dana Čírtková