Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Na silnicích Vysočiny letos 11 mrtvých
Na silnicích Vysočiny letos 11 mrtvých PDF Tisk Email
Středa, 07 Květen 2014 06:32

V průběhu prvních čtyř měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 958 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod snížil o deset procent. Letošní nehody si vyžádaly již 11 obětí, což je o čtyři oběti méně v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkem 30 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o 27 procent .Dalších 315 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až duben roku 2013 o devět procent nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na částku převyšující 60 000 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 je o patnáct procent nižší.

V 56 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se meziročně zvýšil o 70 procent. Policisté letos dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu – výjimkou nejsou hodnoty přesahující dvě promile alkoholu.

Proto policisté Krajského ředitelství policie kraje věnují a v dalším období budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy. Tyto dvě příčiny se podílely celkem na 671 dopravní nehodě. Poté  následuje nedání přednosti v jízdě(65 nehod), a také nesprávné předjíždění (23 nehod).

Nejčastějším viníkem letošních dopravních nehod jsou řidiči osobních vozidel (430 řidičů), 152 viníků nehod letos řídilo nákladní vozidlo, pět viníků sedělo za volantem autobusu a 20 viníků patří do kategorie řidiči motocyklu, třináct viníků byli cyklisté a v jednom případě viník řídil traktor. Policisté od začátku letošního roku do konce dubna evidují 158 dopravních nehod, kdy viník od nehody ujel. Nejčastěji se jedná o případy poškození vozidel na parkovištích.

Dana Čírtková

 

Aktualizováno Středa, 07 Květen 2014 06:41