Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Na silnicích Vysočiny zahynuly letos dvě osoby
Na silnicích Vysočiny zahynuly letos dvě osoby PDF Tisk Email
Neděle, 09 Březen 2014 00:00

Méně nehod, ale víc se chlastá

Za první dva měsíce letošního roku vyšetřovali policisté na Vysočině 460 dopravních nehod

V průběhu prvních dvou měsíců letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 460 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod snížil o čtrnáct procent.  Letošní nehody si v lednu a únoru vyžádaly dvě oběti, což je pokles o 60 procent. Loni za stejné období zahynulo na silnicích na Vysočině  pět osob. Celkem 12 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což je snížení o 37 procent. Dalších 145 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden roku 2013 o deset procent nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 30 361 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 je o osm procent nižší. Ve 24 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje, což je ve srovnání s rokem předchozím nárůst o 70 procent.

 

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy. Tyto dvě příčiny se podílely na celkem 341 dopravní nehodě. Nedání přednosti v jízdě bylo příčinou pětadvaceti letošních nehod, technická závada byla příčinou třinácti dopravních nehod a nesprávné předjíždění stálo na vině sedmi nehod.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina budou v letošním roce v rámci běžného výkonu služby i v rámci mimořádně vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcí zaměřovat svoji pozornost na všechny komunikace, na nichž dochází nejčastěji k dopravním nehodám. Pozornost budeme mnohem častěji věnovat kontrolám, zdali řidiči neusedají za volant pod vlivem alkoholu.

JUDr. Dana Čírtková

 

Aktualizováno Pondělí, 10 Březen 2014 08:18