Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Loni zahynul na silnicích Třebíčska jeden cyklista
Loni zahynul na silnicích Třebíčska jeden cyklista PDF Tisk Email
Středa, 08 Leden 2014 09:54

Policisté v Kraji Vysočina v roce 2013 šetřili 150 dopravních nehod, na kterých měli účast cyklisté. Čtyři cyklisté loni při dopravních nehodách zemřeli, 19 jich utrpělo těžké zranění a 117 cyklistů bylo zraněno lehce. Celkem 105 cyklistů nehodu, na níž mělo účast, zavinilo. Pouze 46 cyklistů mělo při dopravní nehodě nasazenou cyklistickou přilbu. Počet cyklistů, kteří při dopravní nehodě neměli nasazenou přilbu, je více než dvojnásobný než počet cyklistů, kteří při dopravní nehodě cyklistickou přilbu nasazenou měli.

V roce 2012 policisté řešili na silnicích Kraje Vysočina celkem 183 dopravních nehod s účastí cyklistů. Při těchto nehodách zemřelo devět cyklistů. Dalších 27 cyklistů bylo zraněno těžce a 138 lehce. Cyklisté zavinili celkem 131 dopravních nehod. Nejvíce dopravních nehod cyklistů šetří policisté každoročně v období dvouměsíčních prázdnin. Loni policisté vyjížděli v Kraji Vysočina v červenci a srpnu k 66 dopravním nehodám cyklistů. Při těchto nehodách zemřeli dva cyklisté, šest se jich zranilo těžce a 55 lehce.

Cyklisté jsou jedni z nejohroženějších účastníků silničního provozu. V případě dopravní nehody dochází v naprosté většině případů ke zranění cyklisty. Ten totiž, na rozdíl od řidiče osobního nebo nákladního vozidla, není chráněn karoserií vozidla ani žádným jiným bezpečnostním prvkem. Jediné, čím cyklista může přispět ke své bezpečnosti, je svou opatrností, důsledným dodržováním pravidel silničního provozu a svým oblečením.

 

Dopravní nehody cyklistů v Kraji Vysočina v roce 2013

(od 1. ledna do 31. prosince)



 

celkem

usmrceno

těžce zraněno

lehce zraněno

bez zranění


cyklisté bez přilby

104

3

12

82

7


cyklisté s přilbou

46

1

7

35

3


cyklisté celkem

150

4

19

117

10


cyklista viník

105

3

12

82

8


cyklista poškozený

45

1

7

35

2


 

Dopravní nehody cyklistů v Kraji Vysočina v roce 2012

(od 1. ledna do 31. prosince)



 

celkem

usmrceno

těžce zraněno

lehce zraněno

bez zranění


cyklisté bez přilby

133

6

19

101

7


cyklisté s přilbou

50

3

8

37

2


cyklisté celkem

183

9

27

138

9


cyklista viník

131

5

19

101

6


cyklista poškozený

52

4

8

37

3


Podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Při šetření tragických dopravních nehod policisté zjistili, že ze čtyř zemřelých cyklistů tři z nich neměli na hlavě ochrannou přilbu. Je vhodné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let.

Riziko dopravní nehody lze také snížit správným vybavením a dobrým technickým stavem jízdního kola. Cyklisté si musí uvědomit, že je musí být v silničním provozu dobře vidět. Policisté proto v rámci výkonu služby kontrolují povinnou výbavu jízdních kol. Funkční brzdy na jízdním kole musí být samozřejmostí. Policisté se často setkávají s jízdními koly, která nejsou vybavena odrazkami a v případě snížené viditelnosti ani předepsaným osvětlením. Tito cyklisté zbytečně hazardují se svým zdravím.

Při dopravních kontrolách nebo při šetření dopravních nehod se policisté také setkávají s cyklisty, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Ti si neuvědomují si, že cyklista je řidič nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50 000 korun. V průběhu loňského roku policisté zjistili, že 35 cyklistů, kteří byli účastníky dopravních nehod, bylo pod vlivem alkoholu. V období prázdnin pak mělo pozitivní dechovou zkoušku při dopravní nehodě 17 cyklistů.

Souhrn tragických nehod cyklistů v roce 2013 na Třebíčsku:

V sobotu 1. června večer krátce po dvacáté hodině došlo na silnici II/140 mezi obcemi Čechočovice a Stařeč k dopravní nehodě dvou cyklistů.  Cyklisté – šestadvacetiletá žena a jednatřicetiletý muž – jeli po silnici na jízdních kolech vedle sebe. Cyklistka do cyklisty narazila a následně oba upadli na vozovku. Při pádu došlo k lehkému zranění cyklisty, který byl převezen k ošetření do nemocnice v Třebíči.  Cyklistka při nehodě utrpěla těžké zranění a byla převezena do nemocnice v Brně – Bohunicích, kde později na následky svých zranění zemřela.  Policisté provedli u cyklisty dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem. U cyklistky nebylo možno dechovou zkoušku vzhledem ke zranění provést, byl u ní proveden odběr krve ke zjištění množství alkoholu v krvi.

V neděli 28. července došlo k tragické nehodě v obci Koněšín. Kolem 03:30 hodin zde na místní komunikaci havaroval na jízdním kole dvaašedesátiletý muž. Při jízdě z mírného kopce najel vpravo mimo komunikaci a zde narazil do betonového schodku. Upadl na silnici a na následky zranění zemřel.

Dana Čírtková