Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Počet tragických nehod se meziročně zvýšil
Počet tragických nehod se meziročně zvýšil PDF Tisk Email
Pátek, 03 Leden 2014 20:46

 

Na silnicích kraje Vysočina, včetně vysočinského úseku dálnice D1, policisté v loňském roce vyšetřovali celkem 3 687 dopravních nehod, při nichž bylo 41 osob usmrceno, 152 osob bylo těžce zraněno a dalších 1 290 osob utrpělo lehká zranění.

Jde o předběžné výsledky policejní statistiky. Ve srovnání s loňským rokem počet nehod o 12 procent vzrostl. Počet úmrtí se snížil ve srovnání s rokem 2012 o devět procent. Počet těžkých zranění o 19 procent poklesl a počet lehkých zranění poklesl o tři procenta. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a dalším majetku dosáhla částky 220 906 000 korun. Ve 199 případech policisté při vyšetřování nehod zjistili, že řidiči před jízdou požili alkoholické nápoje.

„Na příčinách dopravních nehod se loni v největší míře podílel nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost jízdy, nedání přednosti v jízdě a v neposlední řadě také nesprávné předjíždění,“ řekl k příčinám loňské nehodovosti plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s tím, že nedodržení bezpečné vzdálenosti bývá většinou příčinou nehod ve městech, kde je vyšší hustota  v městském provozu.

Co se způsobených následků týče, tak mezi nejzávažnější příčiny nehod, které končívají tragicky, patří nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě.

 

V místech všech smrtelných dopravních nehod v celém kraji se vždy provádí technické posouzení místa a jsou následně přijata taková opatření, aby se zabránilo možnému opakování tragédií. Dopravní inženýři jednotlivých územních odborů posuzují každé místo, kde dojde k tragické dopravní nehodě a navrhují úpravy - dopravně inženýrská opatření. Některá z nich jsou poté v praxi realizována. Na některých místech nelze nehodě účinně zabránit žádným opatřením. Jde většinou o dopravní nehody chodců, cyklistů, ale i motocyklistů.

 

Dana Čírtková

 

Aktualizováno Neděle, 05 Leden 2014 03:48