Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Zadrželi několik podnapilých řidičů
Zadrželi několik podnapilých řidičů PDF Tisk Email
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 07:15

Uplynulý víkend se na území celého kraje Vysočina uskutečnila dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena především na kontrolu řidičů, zdali před jízdou nepožili alkoholické nápoje nebo neusedli za volant pod vlivem návykových látek. Opatření bylo součástí dopravně bezpečnostní akce typu TISPOL, která probíhala nejen na území celé České republiky, ale také v ostatních zemích Evropy.

„Policisté se při kontrolách v našem kraji zaměřili nejen na dálnici D1, ale cíleně kontrolovali řidiče také na vybraných silnicích prvních, druhých i třetích tříd. Kontrolovali jsme také dodržování ostatních povinností vyplývajících ze zákona o provozu na pozemních komunikacích. Zaměřili jsme se i na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech,“ upřesnil plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Do víkendové dopravně bezpečnostní akce se zapojilo celkem 116 policistů dopravní, pořádkové a cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a dva zástupci jihlavského magistrátu. Na území města Jihlavy se totiž kontrola zaměřila na dodržování předpisů při provozování taxislužby. Nejzávažnější porušení právních předpisů policisté zjistili u řidiče, který neměl platnou licenci k provozování taxislužby. Řidič se dopustil dopravního přestupku, který policisté oznámí k projednání a delikt spáchaný firmou dále řeší správní orgán magistrátu.

Policisté zkontrolovali v celém kraji 1 151 vozidel a zjistili 60 přestupků, z nichž 53 vyřešili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 13 600 korun. Sedm přestupků pak předali k vyřízení do správního řízení. Dva řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost a za tyto přestupky zaplatili blokovou pokutu ve výši 500 korun. V patnácti případech neměli řidiči vozidlo v řádném technickém stavu.

Policisté v rámci akce zadrželi několik podnapilých řidičů a těmto podnapilým řidičům zadrželi čtyři řidičské průkazy. U třech řidičů se jednalo o hladinu alkoholu do jednoho promile a tito řidiči se dopustili přestupku. V jednom případě se podnapilý řidič dopustil přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, neboť mu kolovalo v krvi více než jedno promile alkoholu. 

Čtyři řidiči při jízdě nepoužili při jízdě bezpečnostní pásy a za přestupky zaplatili pokuty v blokovém řízení ve výši 1 100 korun. V jednom případě nepoužila posádka vozidla k převozu dítěte zádržný systém. Jeden řidič usedl za volant bez řidičského oprávnění a tři řidiči bez řidičského průkazu. Dva kontrolovaní řidiči nepředložili přo kontrole doklad o pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla – povinné ručení.

 

Dana Čírtková

Aktualizováno Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 07:24