Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Objasnili čtyři roky staré přepadení banky
Objasnili čtyři roky staré přepadení banky PDF Tisk Email
Čtvrtek, 03 Říjen 2013 13:39

Obviněný muž má na svědomí čtyři loupežná přepadení, při nichž získal více než milion korun. Kriminalistům z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se podařilo v těchto dnech objasnit čtyři roky staré loupežné přepadení pobočky ČSOB v Třebíči na Karlově náměstí.  K přepadení došlo 25. února 2009 kolem půl třetí odpoledne. Do banky tehdy vešel maskovaný muž a vytáhl zbraň, kterou namířil na zaměstnance banky a ostrahu a pod pohrůžkou použití zbraně si vynutil vydání finanční hotovosti ve výši 653 000 korun.

Pachatele se kriminalistům obvodního ředitelství Praha I podařilo zadržet ve spolupráci s kolegy z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina uplynulý týden v Praze. Jedná se o sedmadvacetiletého muže s trvalým pobytem v obci na Třebíčsku, který v současné době pobýval v Praze.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání a pachatele v pátek 27. září  obvinili z trestného činu loupeže podle trestního zákona účinného do 31. prosince 2009  a ze zvlášť závažného zločinu loupeže podle v současné době platného trestního zákoníku. Státní zástupce vyhověl  podnětu vyšetřovatele a podal návrh na jeho vazební stíhání. Soudce okresního soudu v Jihlavě návrhu vyhověl. Obviněný muž byl eskortován do vazební věznice v Brně. Za čtyři spáchaná loupežná přepadení peněžních ústavů, která spáchal na Vysočině a v Praze mu hrozí trest odnětí svobody v trvání pěti až dvanácti let.

K prvnímu pražskému přepadení došlo 27. listopadu roku 2009, kdy přepadl pobočku  banky v Praze 9. I tehdy měl sebou zbraň a n obsluze pokladny si vynutil vydání několika stovek tisíc korun. K další loupeži si vybral 27. září roku 2010, kdy kolem deváté hodiny ráno přepadl  pobočku  banky v Praze 9.  I zde vytáhl zbraň a domáhal se vydání peněz. Pokladní ve strachu o svůj život lupiči vydala na pokladní přepážku částku ve výši několika set tisíc korun. K poslednímu přepadení peněžního ústavu v Praze si lupič  vybral 7. srpen letošního roku a krátce po poledni  vešel maskovaný do pobočky banky v  Praze 7.  I v tomto případě použil k výhrůžkám zbraň a domáhal se vydání finanční hotovosti. Pokladní lupiči vydala několik desítek tisíc korun.  Pachatel se ke svým činům zcela doznal. Vyšetřovatelům uvedl, že měl dluhy, a proto potřeboval peníze, které si rozhodl opatřit loupežnými přepadeními.


Dana Čírtková