Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Letos zahynuli na Vysočině čtyři cyklisté
Letos zahynuli na Vysočině čtyři cyklisté PDF Tisk Email
Sobota, 07 Září 2013 07:56

Policisté v Kraji Vysočina od začátku letošního roku do 31. srpna šetřili 116 nehod, na kterých měli účast cyklisté. Oproti loňskému roku je to za stejné období o 15 dopravních nehod méně. Čtyři cyklisté při dopravních nehodách zemřeli, 15 jich utrpělo těžké zranění a 89 cyklistů bylo zraněno lehce. V loňském roce zemřelo na silnicích Vysočiny šest cyklistů, 20 se jich zranilo těžce a 96 lehce.

Nejvíce dopravních nehod cyklistů šetří policisté v období prázdnin. Letos policisté vyjížděli v Kraji Vysočina k 66 dopravním nehodám cyklistů. Při těchto nehodách zemřeli dva cyklisté, šest se jich zranilo těžce a 55 lehce.

Riziko dopravní nehody lze snížit nošením přilby, správným vybavením a dobrým technickým stavem jízdního kola. Cyklisté si musí uvědomit, že je musí být v silničním provozu dobře vidět. Policisté proto v rámci výkonu služby kontrolují povinnou výbavu jízdních kol. Funkční brzdy na jízdním kole musí být samozřejmostí. Policisté se často setkávají s jízdními koly, která nejsou vybavena odrazkami a v případě snížené viditelnosti ani předepsaným osvětlením. Tito cyklisté zbytečně hazardují se svým zdravím.

Při dopravních kontrolách nebo při šetření dopravních nehod se policisté také setkávají s cyklisty, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Ti si neuvědomují si, že cyklista je řidič nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50.000 korun. Od začátku roku policisté zjistili, že 27 cyklistů, kteří byli účastníky dopravních nehod, bylo pod vlivem alkoholu. V období prázdnin pak mělo pozitivní dechovou zkoušku při dopravní nehodě 17 cyklistů.
pčr