Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Ukončeno vyšetřování vražd
Ukončeno vyšetřování vražd PDF Tisk Email
Pondělí, 02 Září 2013 07:55

Případem zločinu vraždy, jehož vyšetřování bylo ukončeno návrhem na podání obžaloby, je událost z února letošního roku, která se odehrála v Moravských Budějovicích v neděli 24. února 2013 v časných ranních hodinách v jedné z moravskobudějovických diskoték.
„Útok vedený zákeřným způsobem se odehrál na toaletách podniku. Sedmatřicetiletý napadený muž měl mnoho bodnořezných poranění na různých částech těla a zemřel na místě," řekl tehdy k případu plk. Mgr. Pavel Kubiš.  Podezřelého muže policisté zadrželi krátce po činu. Jednalo se o osmačtyřicetiletého muže z Třebíčska, který byl obviněn ze zločinu vraždy spáchaného s předchozím rozmyslem. Byl podán návrh na jeho vzetí do vazby, návrhu soudce vyhověl. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na dvacet let.  Obviněný muž byl v minulosti několikrát soudně trestán, mimo jiné i pro fyzická napadení.

Ukončeným případem je dvojnásobná vražda, k níž došlo v neděli 17. června 2012 v rodinném domě v obci Koněšín na Třebíčsku, kde byly nalezeny dvě mrtvé osoby. Jednalo se o starší partnerský pár.

Kriminalistům z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se podařilo po pěti měsících intenzivního vyšetřování tuto dvojnásobnou vraždu objasnit. Dvaasedmdesátiletého muže a jeho o tři roky mladší partnerku ubodal vrah nožem v rodinném domě, kde senioři společně žili.

Ze zvlášť závažného zločinu vraždy obvinili šestadvacetiletého muže, který pobýval ve stejné obci, kde v červnu brutálně vraždil. Navíc se jednalo o osobu, která se zavražděnými seniory znala. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vazby a soud návrhu státního zástupce vyhověl. V případě prokázání viny hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dvacet let nebo výjimečný trest.

„Během půl roku trvajícího prověřování jsme postupně vyslechli nebo jsme prověřovali a hovořili se zhruba 500 lidmi. Svým rozsahem se jednalo o nejzávažnější kriminální čin v letošním roce na Vysočině. Odebrali jsme lidem z Koněšína a okolí stovky vzorků DNA. Zásadní roli sehrály stopy zajištěné na místě činu. Jednalo se o několik desítek stop různých druhů. V policejní databázi zůstane z tohoto případu uložen pouze jeden jediný vzorek DNA, a to bude vzorek pachatele," uvedl na tiskové konferenci po zadržení pachatele plk. Mgr. Pavel Kubiš s tím, že obviněný muž patřil od samého počátku do okruhu podezřelých osob.

 

V případu pokusu vraždy v obci Hartvíkovice, ke kterému došlo v pátek 31. května 2013 v nočních, kdy sedmašedesátiletý muž  po předchozí slovní rozepři napadl kuchyňským nožem svoji o dva roky mladší manželku a způsobil jí bodně řeznou ránu v oblasti hrudníku, mají kriminalisté k dispozici výsledky znaleckého posudku z oboru psychiatrie. Z těchto závěrů vyplývá, že muž nebyl v době spáchání činu příčetný z důvodu duševní poruchy.  Z vazební věznice byl propuštěn a byl přemístěn do psychiatrické léčebny. Vyšetřovací spis bude předán státnímu zástupci s návrhem na zastavení trestního stíhání.

 

V letošním roce vyšetřují kriminalisté v Kraji Vysočina celkem devět případů zločinů vraždy nebo pokusu vraždy. Pouze jeden případ zůstává zatím neobjasněný.

V roce 2012 kriminalisté v Kraji Vysočina vyšetřovali šest případů vraždy nebo pokusu o ni, zatímco v roce 2011 pět případů a v roce 2010 osm případů. Z loňských případů byly čtyři uzavřeny návrhem na podání obžaloby, u dalšího případu vrah spáchal sebevraždu, takže věc byla odložena.

 

Dana Čírtková