Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Opilému cyklistovi hrozí pokuta 50 tisíc
Opilému cyklistovi hrozí pokuta 50 tisíc PDF Tisk Email
Středa, 07 Srpen 2013 00:00

V pátek ve večerních hodinách se na Třebíčsku uskutečnila dopravně bezpečnostní akce, která byla prioritně změřena na kontrolu cyklistů. Důvodem je nepříznivá bilance dopravní nehodovosti cyklistů. Od začátku letošního roku zemřeli při dopravních nehodách čtyři cyklisté.

Od začátku letošního roku do neděle 4. srpna jsme v našem kraji vyšetřovali 102 dopravních nehod s účastí cyklistů. Celkem čtyři cyklisté na následky svých zranění zemřeli, dalších dvanáct utrpělo těžké zranění a 70 jich bylo zraněno lehce. 

Ve 22 případech policisté zjistili, že cyklista byl v podnapilém stavu. Z tohoto počtu celkem 45 nehod cyklistů vyšetřujeme jen za období letošních prázdnin, tedy od 1. července do 31. července. U dvanácti cyklistů, kteří v období prázdnin havarovali, policisté zjistili, že usedli na kolo pod vlivem alkoholu.

Do dopravně bezpečnostní akce se v pátek na Třebíčsku zapojilo celkem devět policejních hlídek, které kromě cyklistů kontrolovali také ostatní účastníky silničního provozu.  Policisté zkontrolovali 184 vozidel, včetně jízdních kol, a zjistili 28 přestupků, z nichž 27 vyřídili na místě uložením blokové pokuty, jeden přestupek oznámili k projednání do správního řízení. Tento přestupek se týkal podnapilého cyklisty, který byl kontrolován v Moravských Budějovicích.

Sedmapadesátiletého cyklistu policisté kontrolovali v pátek večer kolem půl deváté, kdy jel na jízdním kole z rekreační oblasti Kosová v Moravských Budějovicích a jel po silnici III/15226. Provedená dechová zkouška ukázala hodnotu 2,19 promile alkoholu v dechu. Opakovaná dechová zkouška vykázala hodnotu 2,34 promile alkoholu v dechu. Jmenovaný s naměřenými hodnotami souhlasil a policistům řekl, že v průběhu odpoledne vypil několik piv. Další jízdu policisté cyklistovi zakázali.

Při páteční akci policisté zjistili přestupky celkem u pěti cyklistů. Čtyři cyklisté zaplatili na místě blokovou pokutu.  V katastru obce Čáslavice zastavila večer kolem půl deváté hlídka šestnáctiletého mladíka na jízdním kole. Mladík měl na sobě tmavé oblečení a na jízdním kole chybělo předepsané osvětlení a kolo nebylo opatřeno ani žádnou odrazkou. Mladík chtěl pokračovat v jízdě do patnáct kilometrů vzdálené vesnice za svojí babičkou. Policisté uložili mladíkovi pokutu ve výši 100 korun, půjčili mu žlutou reflexní vestu a poslali ho zpět do místa bydliště.

Zejména v období prázdninových měsíců, kdy se cyklisté vydávají na různé cyklistické výlety, musí mít na paměti, že občerstvení ve formě několika piv případně jiného alkoholu si musí odpustit a zvolit pro osvěžení nealkoholické nápoje. Z našich zkušeností víme, že cyklisté nevědí, že jsou ve smyslu zákona o provozu na pozemních komunikacích řidiči nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi, kteří usedli na kolo posilněn  alkoholem,  může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50 000 korun.

Dana Čírtková

Aktualizováno Úterý, 06 Srpen 2013 16:39
 
Komentáře (1)
Nic jineho nez buzerace
1 Středa, 07 Srpen 2013 08:01
Stepan Novak
Vic neni co dodat.