Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Alkohol a návykové látky za volant nepatří
Alkohol a návykové látky za volant nepatří PDF Tisk Email
Neděle, 04 Srpen 2013 07:02

Policisté při silničních kontrolách v Kraji Vysočina zaznamenali v letních měsících nárůst počtu řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. Od začátku měsíce května do poloviny července policisté řešili 229 případů, kdy řidiči motorových vozidel byli pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Ve 120 případech řešili policisté řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky jako podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Řidič, který je ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou, je v silničním provozu nebezpečný nejen sobě, ale i jiným účastníkům provozu na pozemních komunikacích. Jeho úsudek, reakce a schopnosti k řízení vozidla jsou vlivem alkoholu nebo drog značně sníženy. Řidič nedokáže správně reagovat na vzniklé situace v silničním provozu a velmi často jsou tito řidiči viníky dopravních nehod. Od začátku května do konce června řešili policisté v Kraji Vysočina 33 dopravních nehod, jejichž viník byl pod vlivem alkoholu. V jednom případě havaroval pod vlivem drog. Při těchto nehodách zemřel jeden člověk, 7 se jich zranilo těžce a 26 lehce. Řidiči ovlivnění alkoholem nebo jinými návykovými látkami způsobili ve výše uvedeném období při dopravních nehodách škodu za téměř 2.000.000 korun.

To, že někteří řidiči jsou schopní vypít před jízdu poměrně dost alkoholu, dokazuje i případ sedmačtyřicetiletého řidiče z Bítešska. Toho dne 15. července večer kontrolovali policisté při řízení osobního vozidla Volkswagen ve Velkém Meziříčí na ulici Průmyslová. Provedli u něho dechovou zkoušku ke zjištění alkoholu v dechu řidiče s pozitivním výsledkem. Přístroj naměřil tři promile alkoholu v dechu řidiče. Policisté řidiči zakázali další jízdu a zadrželi mu řidičský průkaz. Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a hrozí mu až jednoletý trest odnětí svobody.

 Je důležité, aby si zejména mladí řidiči uvědomili, že alkohol a drogy skutečně za volant nepatří. Zejména v období prázdnin, kdy se mladí lidé dopravují vozidly na různé festivaly, zábavy a diskotéky, musí zvážit, zda by nebyl vhodnější jiný způsob dopravy, například hromadnou dopravou nebo využít služeb taxislužby. Pokud již jedou vlastními vozidly, tak řidiči v žádném případě nesmí pít alkohol nebo užívat jiné návykové látky. V tomto případě stačí udělat pro zvýšení bezpečnosti na silnicích opravdu velmi málo a to odříci si sklenku alkoholu. Není nutné, aby se další lidé zapisovali do tragických statistik obětí podnapilých a zdrogovaných řidičů v době letních prázdnin.

 

Martin Dušek