Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Hlídejte si své jízdní kolo
Hlídejte si své jízdní kolo PDF Tisk Email
Pondělí, 29 Červenec 2013 06:03

Policisté od začátku letošního roku do konce června evidují na Vysočině 78 případů odcizených jízdních kol v celkové hodnotě přibližně 1.614.000 korun. Oproti loňskému roku je to o 26 odcizených jízdních kol více. Policistům se podařilo objasnit téměř 13 procent těchto případů, což je o sedm procent méně než v prvním pololetí loňského roku.

Ke krádežím jízdních kol dochází celoročně, ale větší nárůst této trestné činnosti zaznamenávají policisté v letních měsících. Letní prázdninové dny lákají k celodenním výletům na kole. V okamžiku, kdy majitelé nechají svá kola bez dohledu u koupališť, památek, restaurací a obchodních center, se jejich bicykly stávají terčem zlodějů.

 

 

Územní odbor

počet případů

objasněno

způsobená škoda

Jihlava

42

8

682  000

Třebíč

14

0

389 000

Žďár nad Sázavou

5

1

326 000

Havlíčkův Brod

12

1

107 000

Pelhřimov

5

0

110 000

 

Ukradené jízdní kolo se poté stává výhodným obchodním artiklem, který zloděj velice rychle zpeněží za zlomek jeho skutečné hodnoty. Utržené peníze pak použije pro vlastní potřebu. I z toho důvodu se krádeže jízdních kol poměrně obtížně objasňují. V některých případech je cílem pachatele použít odcizené kolo pouze ke své přepravě. Když ho již nepotřebuje, jízdní kolo kdekoli odloží.

Ke krádežím kol dochází na veřejných, dobře viditelných místech a to i v denní dobu. Krádež pachateli značně zjednodušuje majitel, který své jízdní kolo nechá po dobu své nepřítomnosti volně odložené např. opřené o nějaký objekt, bez využití jakéhokoliv prvku zabezpečení. Pokud si cyklista kolo nechce nebo nemůže zajistit, měl by ho mít stále na očích. Jedná se zejména o případy, kdy se při vyjížďce zastaví na občerstvení.

Pokud majitelé kolo zamykají, měli by zvážit, k čemu a jak je kolo připoutané. Při odkládání kola je ho zapotřebí vždy upoutat zámkem k pevné části v okolí tak, aby bylo připevněno přes rám. Na místech, kde jsou ukotvené pevné stojany na kola, je vhodné využít tohoto stojanu a jízdní kolo k němu připevnit pevným lankovým nebo řetízkovým zámkem.

Velice často jsou terčem zlodějů prostory v domech, kde mají majitelé svá kola uložená. V panelových domech jde zejména o sklepní kóje, kočárkárny, společné kolárny nebo chodby. Ke krádežím jízdních kol dochází také z garáží a kůlen.  Z těchto míst pachatelé kola kradou nejčastěji v noci. V panelových domech je důležité dbát na důsledné zamykání vchodových dveří a společných odkládacích prostor. Kolo je nutné vždy zajistit, i když je uložené k tomuto účelu určené místnosti, na chodbě nebo ve sklepě.


Martin Dušek