Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Policie ČR varuje
Policie ČR varuje PDF Tisk Email
Neděle, 21 Červenec 2013 13:38

Nenechávejte své věci bez dozoru!

V létě policisté zaznamenávají větší nárůst krádeží odložených věcí na koupalištích a u rybníků. V letních měsících policisté v Kraji Vysočina šetřili již 14 těchto případů. Zatím k poslední krádeži u koupaliště došlo ve večerních hodinách 9. července u rybníku Řeka v katastru obce Krucemburk. Neznámý pachatel zde odcizil z pláže volně odloženou peněženku s finanční hotovostí, doklady a platební kartou. Majiteli, který se v té době koupal, vznikla hmotná škoda přesahující 300 korun. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení hrozí pachateli až dvouletý trest odnětí svobody.

Jak se tedy těmto zlodějům, kteří čekají jen na to, až necháme svoje věci bez dozoru a půjdeme se vykoupat, účinně bránit? Je třeba mít na paměti několik jednoduchých pravidel, jejichž dodržování může minimalizovat riziko okradení.

 

1. K vodě s sebou rozhodně neberte velké finanční obnosy, platební karty a cennosti. Pokud to jen trochu půjde, nechejte doma i mobilní telefon.

 

2. Jestliže budete na pláži sami a chcete se jít vykoupat, požádejte důvěryhodnou osobu, aby vám věci pohlídala. Ani to samozřejmě nemusí být bez rizika, pokud jde o cizí osobu. Ve skupince je lepší ohlídat si věci navzájem.

 

3. Ještě více riskuje ten, kdo si najde nějaké opuštěné romantické místo, nechá věci na břehu a jde se vykoupat. Zloděj se v takovém případě nemusí obávat, že ho někdo při krádeži uvidí. V tomto případě je nejlepší využít nejrůznější voděodolná pouzdra a peníze či klíče od bytu tak mít při sobě i ve vodě.

  

4. V případě, že k vodě jedete osobním vozidlem, nabízí se možnost nechat důležité nebo cenné věci ve voze. Zde je ale třeba si uvědomit, že i zaparkovaná vozidla jsou velkým lákadlem pro zloděje. Obzvlášť, pokud necháte věci uvnitř auta na viditelných místech, jako na sedačkách, přístrojové desce nebo v přihrádkách na středovém panelu.

 

Skutečně nejlepší prevencí před krádeží nechat veškeré důležité nebo cenné věci doma.

 

Martin Dušek