Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Technoparty s drogami
Technoparty s drogami PDF Tisk Email
Středa, 17 Červenec 2013 06:29

Devatenáct řidičů řídilo pod vlivem drog
V souvislosti s hudební produkcí, která se konala uplynulý víkend na soukromém pozemku u obce Meziříčko na Třebíčsku policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina po celou dobu trvání akce dohlíželi v místě samém i v jeho okolí nad veřejným pořádkem a nad plynulostí silničního provozu. Policejní hlídky se zaměřily na kontrolu řidičů, zdali neusedají za volant pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek a sledovali, aby řidiči dodržovali všechna ustanovení silničního zákona a aby zůstala po celou dobu konání akce průjezdná silnice mezi obcemi Krasonice a Meziříčko.

V průběhu víkendu, kdy akce probíhala, jsme přijali na linku 158 nejméně dvě desítky telefonických oznámení od občanů Meziříčka a dalších okolních obcí. Občané si ve svých telefonátech stěžovali na nejrůznější protiprávní jednání ze strany účastníků akce.  Většina oznámení se týkala stížností na nadměrný hluk z hudební produkce po dvaadvacáté hodině.

Zbývající volající upozorňovali na neprůjezdnou silnici mezi obcemi Krasonice a Meziříčko.  Kolem silnice mezi obcemi Krasonice a Meziříčko byla z obou stran zaparkovaná vozidla účastníků, která v některých místech tvořila překážku silničního provozu.  Policisté proto na místě opakovaně komunikovali s pořadatelem akce a majitelé automobilů na výzvu policistů vozidla bránící průjezdu přeparkovali. Řidičům, kteří nebyli zastiženi na místě, nechávali policisté na vozidlech výzvu  k projednání přestupku.

 

Další stížnosti směřovaly také na neprůjezdnou místní spojovací polní cestu k usedlosti tamního Maškova mlýna. Do této lokality byl přístup zajištěn po jiné cestě.  Podle odhadů se akce se zúčastnilo zhruba 2 500 návštěvníků, kteří na místo přijeli 320 různými, převážně osobními vozidly.

 

V průběhu akce policisté řešili celkem jednadvacet přestupků, z toho v šestnácti případech se jednalo o přestupky v dopravě, tři přestupky se týkaly cizineckého zákona a dva přestupky úseku veřejného pořádku.  Policisté v lokalitě a blízkém okolí zjistili celkem devatenáct případů, kdy řidiči usedli za volant pod vlivem omamných a psychotropních látek. Jeden řidič řídil pod vlivem drog a navíc usedl za volant v době, kdy měl rozhodnutím soudu uložený zákaz řízení. Ve třech případech policisté při kontrolách zjistili podnapilé řidiče. V jednom případě mu kolovalo v krvi více než jedno promile alkoholu a tento řidič je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ve dvou případech policisté zjistili řidiče, kteří usedli za volant v době, kdy měli platný zákaz řízení. Tito řidiči jsou podezřelí z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Policisté kromě toho uložili devět kaucí v celkové výši 111 000 korun. Kauce byla ukládána cizím státním příslušníkům, u nichž bylo zjištěno protiprávní jednání a kteří by se s největší pravděpodobností vyhýbali správnímu řízení v České republice. K poslednímu případu uložení kauce přistoupili policisté v pondělí 15. července hodinu po poledni. Na silnici u obce Krasonice  kontrolovali řidičku osobního Subaru s rakouskou registrační značkou. Policisté řidičku vyzvali k předložení  dokladů potřebných pro provoz a řízení vozidla, což řidička neučinila. Poté se dobrovolně podrobila testu na zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek,  který byl pozitivní. Řidičce policisté zakázali další jízdu a uložili jí kauci ve výši 15 000 korun. Řidička tuto kauci odmítla zaplatit, a proto byl nařízen odtah jejího vozidla. Vozidlo bude řidičce vydáno poté, co uloženou kauci uhradí.

 

Na základě telefonických oznámení od občanů policisté na místě v průběhu víkendu opakovaně  zjistili, že hudební produkce skutečně pokračuje i po dvaadvacáté hodině a dochází tak k porušení obecně závazné vyhlášky obce Meziříčko, proto jsme vždy zkontaktovali hlavního pořadatele a vyzvali ho ke zjednání nápravy. Porušení vyhlášky jsme v pěti případech zadokumentovali  jako přestupek proti pořádku ve věcech územní samosprávy a oznámili jej k dalšímu projednání místně příslušnému správnímu úřadu -  tedy Městskému úřadu Moravské Budějovice.

 

V průběhu akce policisté kontrolovali také řidiče osobního vozidla, u kterého zjistili, že řídí pod vlivem drog a navíc nemá za volantem co dělat, neboť mu Městským úřadem Holice byl letos v dubnu vysloven zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny.  Stejného řidiče policisté zastavili v okolí Meziříčka již loni, téměř přesně na den ve stejném čase. I tehdy u něho zjistili, že řídí osobní vozidlo pod vlivem omamných a psychotropních látek. Loni mu proto policisté na místě zadrželi řidičský průkaz. Jeho letošní počínání bude kvalifikováno jako přečin maření výkonu úředního rozhodnutí.

 

Dana Čírtková