Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Dopravních nehod je dramaticky víc
Dopravních nehod je dramaticky víc PDF Tisk Email
Sobota, 06 Červenec 2013 06:41

Za půl roku na silnicích Vysočiny zemřelo dvacet osob. Policisté v Kraji Vysočina vyjížděli za prvních šest měsíců letošního roku k 1 713 dopravním nehodám. 

V průběhu prvních šesti měsíců letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 1 713 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod zvýšil o sedmadvacet procent.

Letošní dopravní nehody si vyžádaly již 20 obětí, což je o pětadvacet procent více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkem 79 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo.

Dalších 539 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červen roku 2012 o čtyři procenta nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 110 081 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 je o osmnáct procent vyšší. V 72 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo byl pod vlivem drog.

 

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy. Tyto dvě příčiny se podílely celkem na 1249 dopravních nehodách. Nedání přednosti v jízdě bylo příčinou 119 letošních nehod,  nesprávné předjíždění se podílelo na vzniku na 37 dopravních nehod.  Ve čtyřiadvaceti případech pak byla na vině nehody technická závada.

V 51 případech havarovali cyklisté a dva cyklisté byli při dopravní nehodě usmrceni, devět jich bylo těžce zraněno a dalších 35 utrpělo lehké zranění.  Celkem 31 cyklistů havarovalo za první pololetí letošního roku bez přilby na hlavě  a 36 nehod cyklisté sami zavinili.

Řidiči motocyklů byli účastníky 56 dopravních nehod a v pětatřiceti případech motocyklista nehodu také zavinil. Ve pětadvaceti případech cestoval na motocyklu ještě spolujezdec. Čtyři motocyklisté při nehodě zemřeli, devět bylo zraněno těžce a dalších 37 vyvázlo s lehkým zraněním.  V případě spolujezdců byli dva těžce zraněni a 17 vyvázlo z nehody s lehkým zraněním.

V prvním pololetí letošního roku se stalo účastníkem nehody také 59 chodců a dva z nich následkům zranění podlehli. Dalších šestnáct utrpělo při nehodě těžké zranění a 36 chodců bylo zraněno lehce. Ve 25 případech se nehoda stala na přechodu pro chodce nebo v bezprostřední blízkosti od přechodu pro chodce. Devatenáct dopravních nehod zavinili právě chodci a v sedmi případech byli pod vlivem alkoholu.

 

Dana Čírtková