Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny V Rakousku kradli poklopy
V Rakousku kradli poklopy PDF Tisk Email
Pondělí, 20 Květen 2013 10:43

Tři vozidla rakouské policie pronásledovala do Moravských Budějovic vozidlo s podezřelou posádkou. Hlídka obvodního oddělení Moravské Budějovice byla v pátek půl hodiny po poledni vyslána operačním důstojníkem integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ke spolupráci při přeshraničním pronásledování osobního vozidla Škoda Felicia. Posádka vozidla se měla dopustit trestné činnosti v Rakousku. Mělo se jednat o krádež kanalizačních litinových poklopů.

Za osobním automobilem s českou registrační značkou se vydali rakouští policisté, kteří se snažili posádku zastavit ještě na rakouském státním území. Za prchajícím vozidlem se v rámci přeshraničního pronásledování vydaly tři policejní vozidla rakouské policie.

Cestou Centra policejní spolupráce v Mikulově bylo o přeshraničním pronásledování informováno integrované operační středisko Krajského ředitelství policie kraje Vysočina současně se žádostí o součinnost při zastavení prchajícího vozidla. Vozidlo ale na pokyny k zastavení nereagovalo a ujíždělo směrem k hraničnímu přechodu Vratěnín - Hluboká. V Hluboké překročilo státní hranici a směřovalo po silnici II/152 směrem na Jemnici. Informace o výskytu podezřelého vozidla na území Třebíčska dostaly okamžitě všechny dostupné hlídky tak, aby v případě průjezdu auta byly schopny zasáhnout.

„Vozidlo nereagovalo ani na pokyny k zastavení na území České republiky a z Jemnice ujíždělo směrem na Moravské Budějovice. Nakonec se policejní hlídce našeho obvodního oddělení podařilo prchající auto zastavit v Moravských Budějovicích na nájezdu na obchvat silnice I/38. Dvoučlenná posádka vozidla byla na místě zadržena. Při zákroku nebyl nikdo zraněn,“ uvedl npor. Bc. Jaroslav Pospíšil, vedoucí obvodního oddělení v Moravských Budějovicích.

V osádce vozidla byl zjištěn osmatřicetiletý muž ze Znojemska a stejně stará žena. Policisté provedli u řidiče orientační dechovou zkoušku, která ukázala, že muži koluje v krvi 1,25 promile alkoholu. Opakovaná zkouška na alkohol pak ukázala hodnotu 1,28 promile. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil. Dalším šetřením policisté zjistili, že se jedná o osobu, po které bylo na základě příkazu okresního soudu ve Znojmě vyhlášeno pátrání z důvodu jeho dodání do výkonu trestu odnětí svobody.

Policisté z obvodního oddělení Moravské Budějovice muži sdělili podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Poté ho eskortovali k nástupu výkonu trestu odnětí svobody do věznice v Brně Bohunicích. Osmatřicetiletá žena byla po provedených úkonech propuštěna bez dalších opatření ze strany Policie ČR.

 

 

Dana Čírtková

Aktualizováno Pátek, 24 Květen 2013 06:40