Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Počet vloupání do chat se zvýšil
Počet vloupání do chat se zvýšil PDF Tisk Email
Neděle, 25 Listopad 2012 00:00

Majitelé chat a chalup by si před zimou měli objekty dobře zabezpečit

Od ledna do konce října letošního roku bylo evidováno v rámci Kraje Vysočina 229 případů krádeží do víkendových chat a chalup. Policistům a kriminalistům se podařilo objasnit 88 případů, což představuje  objasněnost ve výši 38,43 procenta.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku letos počet vloupání do rekreačních chat a chalup stoupl. Za stejné období loňského roku jsme v Kraji Vysočina vyšetřovali celkem 162 případů krádeží vloupáním do rekreačních chalup a chat. Policistům se loni  podařilo objasnit 31 případů a objasněnost dosáhla 19,14 procenta.

Pachatelé při letošních vloupáních způsobili majitelům chat a chalup odcizením věcí a poškozením rekreačního objektu a jejího zařízení celkovou škodu 3 339 000 korun.

Návštěvnost rekreačních objektů má v průběhu kalendářního roku svá pevná pravidla. Větší intenzita návštěv na rekreačních chatách se odehrává od jara do podzimu. V současné době majitelé chat většinu objektů zazimovávají. A právě v zimním období, kdy jsou chatové oblasti opuštěné, hrozí riziko vloupání do chat.

 

Vloupání do chat v Kraji Vysočina – srovnání leden – říjen 2008 - 2012

 

Leden - říjen

2008

2009

2010

2011

2012

Nápad

128

272

248

162

229

Objasněnost

22

49

65

31

88

Objasněnost (%)

17,19

18,01

26,22

19,14

38,43

 

Pachatelé v chatách pobývají, konzumují zde uložené potraviny a pak si zevnitř odnášejí většinou všechny věci, které lze zpeněžit. Jedná se o veškerou elektroniku, zahradní techniku, rybářské náčiní, motorové pily, ale také starožitnosti, které v některých chatách lidé mají uloženy.  Velice často se ztrácejí potraviny – konzervy a alkoholické nápoje. Občas zloději odnášejí také různé oblečení.   Někteří zloději si vybírají především odlehlé a nezabezpečené objekty, ke kterým se dá dobře zajet automobilem.

Dopadení pachatele je v případě vloupání do rekreačních objektů velmi obtížné, neboť majitelé často krádež zjistí až po delší době. Práci policistům komplikuje i skutečnost, že se v daných lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohli stát svědky vloupání a poskytnout policistům důležité informace.

Majitelé rekreačních chat a chalup mohou sami snížit riziko vykradení. Základem jsou mechanické zábranné prostředky - bezpečnostní zámky, složitější zámkové systémy, ochranné okenní folie, okenice. Vhodným doplněním mohou být různě vyrobené ochranné mříže a uzamykatelné okenice. Určitou nadstavbou jsou elektronické zabezpečovací signalizace, které majitele nebo pověřenou osobu informují o narušení objektu. Určitý odstrašující efekt může mít pro zloděje také puštění hlasitého alarmu.

Lidé by měli věnovat pozornost zejména všem stavebním otvorům - vstupní dveře, okna, verandy. V okolí chaty by lidé neměli ponechávat předměty, které by zloději mohli použít při násilném vniknutí do chaty. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Je vhodné rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvovat a mít jej tak pravidelně pod kontrolou. Uklizený sníh budí dojem pobytu majitele v objektu.

Při pobytu na chatě by si lidé měli všímat pohybu neznámých osob i vozidel. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro policii v případě, že pátrá po neznámém pachateli, který chatu vykradl. Pokud máte podezření, že se do vaší chaty dostal zloděj, zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně policii.

Policie v průběhu celého roku v rámci běžného výkonu služby věnuje rekreačním oblastem velkou pozornost a pomocí preventivních návštěv rekreačních oblastí a navazování kontaktů s chataři a chalupáři předchází možné majetkové kriminalitě. Každoročně provádí několik desítek preventivních akcí také v zimních měsících. Tyto akce jsou zaměřeny na kontrolu chatových oblastí, kontrolu chat, zdali nejsou poškozeny dveře nebo okna tak, aby nedošlo k násilnému vniknutí dovnitř. Současně také provádí kontrolu osob, které se v blízkosti chat pohybují. Kontrole se nevyhnou ani vozidla projíždějící danou lokalitou. Do těchto preventivních akcí pravidelně policie nasazuje policisty se služebními psy.

 

 

 

Počet vloupání a počet objasněných případů podle územních odborů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina

 

 

počet vloupání

objasněno

Škoda (Kč)

ÚO Jihlava

63

28

900 000

ÚO Třebíč

59

25

595 000

ÚO Žďár nad Sázavou

53

21

1 038 000

ÚO Havlíčkův Brod

26

1

599 000

ÚO Pelhřimov

28

13

207 000

Kraj celkem

229

88

3 339 000

 

 

Dana Čírtková

Aktualizováno Čtvrtek, 29 Listopad 2012 23:18