Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Prázdniny byly tragické
Prázdniny byly tragické PDF Tisk Email
Úterý, 04 Září 2012 00:00

Dopravní nehodovost na Třebíčsku

O letních prázdninách došlo v letošním roce na Třebíčsku celkem k 83 dopravním nehodám. Ve srovnání s loňskými prázdninami je to o dvaadvacet dopravních nehod víc. Bohužel došlo i k jednomu úmrtí.

V úterý 21. srpna krátce po čtrnácté hodině došlo na silnici I/23 v katastrálním území obce Koněšín na Třebíčsku k vážné dopravní nehodě. Sedmatřicetiletý řidič vyjížděl s nákladním automobilem Liaz 151 z místa ležícího mimo pozemní komunikaci a chtěl pokračovat v jízdě směrem na Náměšť nad Oslavou. Jak vyplývá z šetření na místě nehody, při tomto manévru se nechoval dostatečně ohleduplně a ukázněně a nedal přednost v jízdě motocyklu značky Yamaha. Šestatřicetiletý řidič motocyklu jel v tu chvíli ve směru jízdy od obce Náměšť nad Oslavou směrem na Třebíč. Došlo ke střetu obou vozidel. Při dopravní nehodě došlo ke smrtelnému zranění řidiče motocyklu. Nikdo další zraněn nebyl.  Dopravní policisté provedli dechovou zkoušku na alkohol u řidiče nákladního vozidla s negativním výsledkem. Na vozidlech vznikla škoda ve výši asi 31 000 korun.

 

V roce 2011 došlo v prvním prázdninovém měsíci rovněž k jednomu úmrtí. V letošním roce došlo ke třem těžkým zraněním a k osmapadesáti lehkým. V loňském roce ke dvěma těžkým a osmačtyřiceti lehkým zraněním.

 

Od počátku měsíce července do konce srpna roku 2012 se hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku vyšplhala na 3.577 800 korun, v loňském roce na 2.627 700 korun. V devíti případech byl řidič při dopravní nehodě pod vlivem alkoholu a v roce 2011 v šesti případech.

 

Začátkem školního roku je silniční provoz vždy větší, především pohyb chodců u základních a středních škol. Všichni účastníci silničního provozu by měli dodržovat silniční předpisy, jezdit opatrně a především spěchat pomalu. Řidiči by k jízdě měli použít jen takové vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem. Neměli by zapomínat na pravidelnou kontrolu technického stavu a používání bezpečnostních pásů. Chodec i cyklista však může přispět ke své větší bezpečnosti v silničním provozu tím, že se bude snažit minimalizovat nebezpečí dopravní nehody. Chodec je v případě dopravní nehody, vedle cyklisty, nejohroženější účastník silničního provozu.

 

Od počátku letošního roku evidují policisté ze služby dopravní policie na Třebíčsku již 245 dopravních nehod. V loňském roce došlo ke 220 dopravním nehodám.

 

V roce 2012 zahynuli 2 účastníci silničního provozu, 6 bylo zraněno těžce a 155 lehce. Za stejné období v roce 2011 zahynulo 5 účastníků, 14 jich bylo zraněno těžce a 127 lehce. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala v prvních osmi měsících letošního roku na 15.788 300, v loňském roce na 13.118 200 korun.

Ve čtyřiadvaceti případech byl řidič při dopravní nehodě pod vlivem alkoholu a v roce 2011 ve třiadvaceti. Příčinou dopravní nehody byl ve většině případů špatný způsob jízdy nebo velká rychlost. Nejvíce řidiči bourali na silnicích 2. třídy.


Srpnové dopravní nehody

 

Srpnové dopravní nehody

2012

2011

Počet dopravních nehod

47

27

Usmrcených účastníků

1

0

Těžkých zranění

0

0

Lehkých zranění

32

20

Celková škoda

2.028 700 korun

1.079 400 korun

 

 

Marcela Lavická