Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Novinky při silničních kontrolách
Novinky při silničních kontrolách PDF Tisk Email
Úterý, 10 Duben 2012 00:00

Kontrolní orgáni při  dozoru nad technickým stavem vozidel v silničním provozu neustále odhalují zvýšený počet závad  v technickém stavu vozidel. Závady jsou zjišťovány především   u kategorií užitkových a nákladních vozidel. Na tomto stavu se projevuje snaha provozovatelů o maximální nasazení a vytížení vozidel a tím i nedostatek času na běžné a preventivní prohlídky technického stavu.
Od dubna letošního roku v rámci technické silniční kontroly lze vozidlo podrobit kontrole technického stavu ve stanici technické kontroly, stanici měření emisí nebo za využití jiného zařízení podle zákona o silničním provozu, pokud bude má policista nebo celník důvodné pochybnosti ohledně technické způsobilosti kontrolovaného vozidla. Řidič  při  silniční  kontrole stavu vozidla je  povinen zajet k uvedeným  kontrolním zařízením, pokud zajížďka, včetně cesty zpět na pozemní komunikaci, není delší než 8 km. Zjistí-li se při kontrole technického stavu vozidla nebo jízdní soupravy vážná nebo nebezpečná závada, je řidič vozidla nebo jízdní soupravy povinen uhradit náklady na provedení kontroly technického stavu.
Technická silniční kontrola se provádí v přítomnosti policisty nebo celníka a zahrnuje pouze kontrolní úkony nezbytné pro ověření technické způsobilosti  vozidla v rozsahu, v jakém má policista nebo celník důvodné pochybnosti.  Náklady na provedení technické silniční kontroly činí u vozidel,  jejichž největší přípustná hmotnost  převyšuje 3500 kg  1000 Kč,  u ostatních 500 Kč.
Bližší informace o provádění kontrol technického stavu vozidel na pozemních komunikacích je možné získat ve vyhlášce č. 82/2012 Sb., která je prováděcím předpisem k § 6a zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu.

Městský úřad Třebíč, odbor správních činností

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:15