Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Stíny 11. srpna
Stíny 11. srpna PDF Tisk Email
Čtvrtek, 11 Srpen 2011 10:45

Černé straky měly komplice
Tři neznámé ženy snědé pleti vešly kolem 9.00 hodin dne 10. srpna na dvorek rodinného domuv obci Horní Újezd. Pod záminkou výkupu starého železa a kůží oslovily čtyřiasedmdesátiletého majitele. Dvě z žen poškozeného zabavily a třetí prohledala dům a z neuzamčené šatní skříně odcizila finanční hotovost. Celkově si zlodějky odnesly čtyřicet tisíc korun. Dle zjištění policistů ze Služby kriminální policie a vyšetřování Třebíč měl na ženy opodál čekat řidič v červeném osobním vozidle nezjištěné značky. Pachatelky se dopustily přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Hrozí jim trest odnětí svobody až na dvě léta.

Vloupání do rodinného domu
Neznámý pachatel v období od 8. do 10. srpna vnikl do vnitřních prostor rodinného domu v ulici Josefa Suka v Třebíči po násilném překonání zadních vchodových dveří. Celý dům prohledal, vyházel oblečení a věci ze skříní. Z ložnice odcizil ze šperkovnice různé zlaté šperky. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na sedmdesát tisíc korun. Pachatel se dopustil přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Hrozí mu trest odnětí svobody až na tři léta.

 

 

Před odjezdem na dovolenou je důležité řádně uzamknout všechny dveře a zkontrolovat zabezpečení oken. V okolí rodinného domu není vhodné ponechávat žebříky a jiné nástroje, které by k vloupání mohl zloděj využít. Je dobré svěřit klíče od domu či bytu spolehlivému známému, který bude dům kontrolovat a vybírat poštovní schránku. Lze použít i elektronické spínací zařízení, které můžeme nastavit na určitou večerní hodinu, čímž vytvoříme dojem přítomnosti. Není vhodné sdělovat na veřejných sítích termín odjezdu na dovolenou. Na internetové sítě má přístup mnoho lidí a kdokoliv má možnost zjistit informace o bydlišti a majetku.

 

Auto není trezor

O tom, že auto není trezor, se přesvědčila další majitelka osobního vozidla. Neznámý pachatel v dopoledních hodinách dne 10. srpna  vnikl v obci Slavice ve firemním areálu do osobního vozidla značky Škoda Octavia po násilném překonání zámku levých předních dveří. Odcizil dámskou kabelku, kterou měla majitelka odloženou na zadním sedadle. V kabelce byla uložená peněženka s finanční hotovostí, osobní doklady, skládací deštník a další věci. Celkovou škodu vyčíslila poškozená na více než dva tisíce korun. Pachatel se dopustil přečinu krádeže, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

Nenechávejte své věci ve vozidle – „Vaše auto není trezor!“

 

Autorádio bývá pro zloděje velké lákadlo. Dávejte přednost rádiům s odnímatelným panelem a využívejte tohoto odnímání. Neschovávejte odejmutý panel ve vozidle. Poznamenejte si výrobní číslo autorádia k případné identifikaci.

Zloděje mohou nalákat i zdánlivě bezcenné věci. Nenechávejte ve vozidle žádné tašky, kufříky a podobně, i když jste přesvědčeni, že v nich není nic cenného. Ani zavazadlový prostor není vhodný pro úschovu cenných věcí. Nedávejte okatě do kufru věci v místech, kde parkujete. Pachatelé si často své oběti tipují a při vloupání jdou najisto.

 

Nebuďte lhostejní ke svému okolí. Všímejte si pohybu podezřelých osob mezi zaparkovanými vozidly. Nebojte se ihned volat tísňovou linku 158.

Nikdy nevíte, kdy všímavost ostatních zachrání vozidlo právě vám.

 

Marcela Lavická

Aktualizováno Pátek, 12 Srpen 2011 06:56